Virágzó vidékünk

Papíron kevesebb lett egy magyar kastéllyal

arpadhalom.hu
arpadhalom.hu

Felújítaná a kastélyt Árpádhalom: az épület hivatalosan már nem is kastély, most már kultúrházként szerepel a földhivatali nyilvántartásban, írja a Délmagyar.hu.

A lap cikke szerint a kastély 1897-98-ban épült historizáló, klasszicista és eklektikus stílusban. Gróf Károlyi Alajos lánya, Károlyi Ferdinanda, asszonynevén gróf Berchtold Lipótné építtette. A 22 szobából, fürdőszobákból álló épületet 1947-ben államosították. Általános iskola és tanulóotthon lett belőle.

Az épületben ma már az alsó tagozatos iskola néhány évvel ezelőtti megszűnése óta már csak a művelődési ház és a könyvtár működik. A könyvtár még az előző településvezetés, Szarka Attila polgármestersége alatt újult meg, csakúgy, mint az oldalszárny.

A mintegy 80 négyzetméteres területen tükrös tánctermet, számítógépes és kézműves termet, öltözőket, mosdókat alakítottak ki, de ezt a részt jelenleg nem használják. És a kastély már nem is kastély.

Már úgymond átkereszteltettük, a Földhivatal hivatalosan is átvezette a kastély és iskola megnevezést kultúrházra, hogy könnyebben tudjunk pályázni. Az épület védett, sajnos, beázik, nem szeretnénk, hogy az enyészeté legyen. Reméljük, idén lesz olyan pályázat, amelybe beleférünk és felújíthatjuk a kastélyunkat, mert mi, árpádhalmiak természetesen mindig is így fogjuk hívni

– tette hozzá.

Kapcsolódó
765 millióért kínálják Bács-Kiskun vármegye egyik legszebb kastélyát
Az 1780-as években épült marha vagy juh istállót az 1870-es években alakították át kastéllyá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik