Virágzó vidékünk

Szecessziós virágcsodák gyönyörködtetnek a Hagyományok Házában

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila
Meseszép virágmotívumok tárháza.

Különleges női alkotók munkásságát mutatja be a Hagyományok Háza új, időszaki tárlata – írta az MTI.

Szecesszió, Art Deco, Népművészet – Női lélek, népi formák címmel kiállítás nyílt január 31-én a Hagyományok Háza Kallós Zoltán kiállítóterében. A tárlat a huszadik század elejének két nagy stílusa, a szecesszió, valamint az art deco és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából.

A kiállítás olyan művészek nézőpontján keresztül mutatja be a korszakot, mint Lesznai Anna, a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára, akik mindannyian úttörők voltak a maguk idejében.

Munkásságuk közös pontja, hogy tudatosan fordultak a népművészet kutatása, feldolgozása és megújítása felé. Látásmódjukat, szakmai tevékenységüket izgalmas és reprezentatív tárgyak segítségével elevenítik fel, a történetmesélés eszközeivel kibontva életük és a népművészet kapcsolatát.

MTI/Kovács Attila

A Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum által őrzött tárgyakat is bemutatják, új perspektívákat kínálva az értékes gyűjteményhez. A kiállítás gyűjteményi fókuszában azok a hímző parasztasszonyok állnak, akik munkásságukkal fontos mérföldköveket raktak le a régi hímzőművészet kutatásában és az új motívumkincs kialakításában. Ilyen volt Király Ilus, Kis Jankó Bori és Csuhai Józsefné (Pólik Erzsébet).

A kiállítás június 22-ig megtekinthető, a szecessziós tárlattal kapcsolatban további információk itt elérhetők.

Kapcsolódó
Matyó hímzést oktatnak fiatal tehetségeknek egy mentorprogramban
A mentorprogram életre hívásával Petrányi-Szöőr Anna, dédapjának, a hajdúsámsoni iskolaalapító, Szöőr Antalnak szeretne emléket állítani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik