Virágzó vidékünk

Gerzson Tiszalökön telel, a gólyát példásan etetik a lakosok

Rokonál Zoltán
Rokonál Zoltán
Deformitása miatt maradhatott hazánkban a gólya, akiről egy pompás videó is készült.

Újabb, Magyarországon telelő gólyát fotóztak és videóztak, ezúttal Tiszalökön.

Rokonál Zoltán tavaly szeptember 9-én vette észre a tiszalöki Kis-Tisza Ökocentrum Nature 2000-es területén, hogy egy gólya “didereg” a magasban. Az eset a természetbarát szerint korántsem szokványos, mert augusztus 20-án szinte napra pontosan mindig elmennek ezek a madarak.

Rendszerint a szülinapomkor, március 27-e környékén szoktak csak visszajönni Afrikából. Most összefogtak a jóérzésű tiszalökiek, és aki tudja, eteti az itt telelő madarat. Van egy állandó gondviselője, Jágerné Ica néni, akinek a házával szemben található a fészke, közvetlenül a Kis-Tisza Ökocentrum mellett, a Kenyérgyári-holtágnál. A madarakhoz jobban értő helyi szakértők ellátták az embereket jó tanácsokkal

– mesélte Rokonál Zoltán a Sokszínű vidéknek.

Rokonál Zoltán

A tiszalöki madarat bizonyos időszakokban a helyi horgászok ellátják élelemmel, aminek nagyon örül Gerzson, aki szárny deformitása miatt nem tud hosszú utakat megtenni. Fotósa szerint a gólya valószínűleg ezért sem repült társaival melegebb éghajlatra.

Ezt a gólyát Tiszalök környékén már 3 éve észlelték, több település között mozog, főleg a horgászok etetik. Fontos tudni, hogy kenyeret nem szabad adni a gólyának, sőt, más madárnak sem

– mondta a portálnak Márton Vlad András, a Telelő gólyák – Gólyateleltetés munkacsoporttól.

Rokonál Zoltán egy látványos videót is készített Gerzsonról.

Rokonál Zoltán

Tiszalök nagyon szép környezeti adottságokkal rendelkezik. Arborétum, szabadstrand, szépséges erdők, méltóságteljesen hömpölygő Tisza, tokaji borvidék – számtalan szebbnél szebb témát ad Zoltánnak, aki a fotózással tölti a szabadidejét.

A természetbarát autodidakta módon tanulta a fotózást, szeretné átadni a természet szépségét képeivel az embereknek. A fotózás mellett Rokonál Zoltánt a gombászat is érdekli, az ismeretterjesztést küldetésének tekinti, két oldalon is bemutaja az érdeklődőknek az érdekességeket.

Amennyiben valaki telelő gólyát észlel, a Telelő Gólyák – Gólyatateltetés csoportban bejelentheti, és ugyanitt segítséget is kaphat.

Kapcsolódó
Elfoglalta hortobágyi fészkét az ország legrégebben áttelelő gólyája
Minden az elmúlt években szokásos menetrend szerint történt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik