Virágzó vidékünk

Órák alatt felépült egy alföldi víztorony

Bodrogi Attila
Bodrogi Attila
Az építkezést látványos felvételen is megörökítették.

2023 októberében egy műemlék jellegű víztornyot bontottak el Mindszenten. A Tisza mentén fekvő település városképéhez évtizedeken át hozzátartozott a jellegzetes körvonalú, vasbeton építmény.

A folyamatos karbantartás és állagmegóvás elmaradásának köszöhetően a vasbeton tartószerkezet rendkívül rossz állapotba került, teherbíró képessége csökkent, rendeltetésének megfelelően már nem lehett biztonságosan használni. További használata újabb jelentős terheket rótt volna a városra, ezért úgy döntöttek, megszabadulnak tőle.

Ahogy a 24.hu is megírta 2023. október 10-én harminchárom kilogrammnyi lengyel gyártmányú dinamit segítségével felrobbantották a kiszolgált építményt.A mindszenti Napkelet utcában, a régi helyén épült fel a város új víztornya 2024. február 13-án.

Galéria
Bodrogi Attila

Mindössze egyetlen napra volt szükség, hogy a szakemberek összeszereljék az új hidroglóbuszt. Az építmény néhány hét múlva már kiszolgálja azt a tűzi vízhálózatot, amely egy tűz esetén rendelkezésre kell, hogy álljon. Emellett a lakóházak számára szükséges víznyomást is biztosítja majd a szerkezet.

A robbantás és az új víztorony megépítése 140 millió forintba került az ivóvízminőség-javító program konzorciuma számára. A tervek szerint a fagyok megszűnése után a próbaüzem elkezdődik, és áprilisban legkésőbb munkába áll Mindszent új víztornya.

Az építésről a látványos felvételeket az a Bodrogi Attila készítette, akiről a Sokszínű vidék már több alkalommal is írt.

Kapcsolódó
Száztizenöt éves a szegedi Öreg Hölgy
A víztorony az ország egyik legszebb szecessziós stílusú ipartörténeti emléke.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik