Virágzó vidékünk

Pomázon a lakosok dobnák össze a pénzt az orvosi ügyeletre

Pixabay
Pixabay
Egyelőre még engedélyre várnak.

Az országos egészségügyi rendszer átalakításával a háziorvosi ügyeleti rendszer is átalakul, így február elsejétől Pomázon is megszűnt az ügyelet, ami a térség több települését, Pilisborosjenőt, Ürömöt, Budakalászt, Csobánkát és Pilisszentkeresztet is érinti.

A szentendrei járásban eddig Pomáz mellett Tahitótfaluban és Szentendrén működött háziorvosi ügyelet, februártól már csak Szentendrén elérhető, amit érthető módon, nehezményez a lakosság.

Csiba-Tóth Csaba pomázi háziorvos felajánlotta, hogy kiterjesztett rendelkezésre állási időt biztosít – írja az ATV. Ez azt jelenti, hogy a kötelező állami munkaidő után – 16 órától – után igény szerint további 4-6 órán keresztül ellátja a sürgős eseteket. A törvény szerint ez pénzbe kerül a lakosságnak.

Ez a pomázi modell népszerű a helyiek körében, viszont háziorvos magánrendelésben nem láthatja el az ügyeletet a jogszabályok alapján.

Csiba-Tóth Csaba ezért egy egészségklubot szervezne, ahová tagsági díj fizetése után lehetne csatlakozni, így nyújtana ügyeleti szolgáltatást a hosszabb rendelési időben.

Pomáz biztosítaná a helyszínt, a helyi orvosi rendelőt, amennyiben a háziorvos megkapja az engedélyt a tevékenységre.

A díjjal kapcsolatban még nem nyilatkozott az orvos, annyit árult el, hogy az egy évre szóló hozzájárulás a töredéke lenne egy magánorvos vizitdíjának, ami sok helyen 35 ezer forint alkalmanként.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik