Virágzó vidékünk

Megérkezett teleléséből a legöregebb kanalasgém

Kiskunsági Nemzeti Park/Bede Ádám
Kiskunsági Nemzeti Park/Bede Ádám
A 21 éves madár Olaszországban telelt, egy másik jeladós kanalasgém Tunéziából tért most haza.

A korai felmelegedés hatására a leghamarabb érkező madárfajok első példányai már megjelentek hazánkban. Ide tartoznak a kanalasgémek is, akik közül már több gyűrűzött példányt megfigyeltek a szakemberek, köztük a legidősebbet, Hermannt is.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrkerület-vezetője, dr. Pigniczki Csaba számolt be a hírről a nemzeti park weboldalán.

A hazai kanalasgém-kutatást is irányító szakember arról tájékoztatott, hogy az egyik legizgalmasabb adatt arról a kanalasgémről érkezett, amelyet 2004-ben láttak el fiókaként színes gyűrűkkel, így tudjuk róla, hogy a 21. naptári évét tapossa, ezzel ő a legidősebb magyar gyűrűs kanalasgém, kora egészen pontosan 19 év 8 hónap 27 nap.

Ezt a madarat gyűrűkódja (HE) alapján és Herman Ottó tiszteletére Hermannak nevezték el.

Hermanról tudjuk, hogy nem vonul messzire: a telet Észak-Olaszországban tölti a Velencei-lagúnák térségében, valamivel több mint 600 kilométerre a kikelési és későbbi fészkelési helyétől, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben fekvő tömörkényi Csaj-tótól. Herman az elmúlt években is korán, már február második felében megérkezett a Csaj-tó környékére. Idén először február 17-én észlelték a madarászok.

Közben a három hete még „elveszettnek” hitt J278-as kódnéven azonosított, GPS-jeladós tojó kanalasgém is hazatért a Csaj-tóra. Ez a madár Tunéziában telelt, és jeladójának köszönhetően tudjuk, hogy telelőhelyét (a tunéziai Djaziret Kneiss körüli tengert) 2024. február 16-án hagyta el, majd vonulása során három megállót iktatott be.

Az első megállója Nyugat-Szicíliában volt, utána rendszeres pihenőhelyén, az olasz csizma sarkantyújától délre fekvő Manfredoniában időzött, és végül a harmadik pihenő a Kárpát-medencében, egy Száva melletti horvát halastavon történt. J278 február 20-án már itthon volt a Csaj-tónál, az 1600 km-es útját négy és fél nap alatt tette meg.

A kanalasgémekről a jeladózásoknak és a gyűrűzéseknek köszönhetően tudjuk, hogy elsősorban Tunézia tengerparti részein telelnek, másodsorban pedig az olaszországi vizes élőhelyeket választják. A pannon populációhoz tartozó egyedek egy kis hányada átkel a Szaharán, és a Száhel övezet vizes élőhelyein telelnek egy nagyon széles zónában, Szudántól egészen Mauritániáig vagy Szenegálig, ugyanakkor az adatok feltűnő sűrűséget mutatnak a Niger folyó vízgyűjtőjén Nigerben és Maliban, a Niger belső deltájában.

Kapcsolódó
Sorsukra hagyták fiókáikat a kanalasgémek a száraz tavasz miatt
Sok madár elkezdett fészkelni, de végül feladták azt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik