Virágzó vidékünk

Honfoglalás kori fokost találtak a Tisza-tónál

Illusztráció / Facebook / Nemzeti Régészeti Intézet
Illusztráció / Facebook / Nemzeti Régészeti Intézet
A régészek egy hasonló korú temetőt is feltételeznek a környéken.

Nem mindennapi leletegyüttesre bukkantak a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének munkatársai – írta az MTI.

A régészek a Tisza-tó térségében végzett mikroregionális kutatóprojekt keretében végeztek vizsgálatokat. Március első hétvégéjén a régészeti intézet Közösségi Régészeti Osztályának önkénteseivel vette kezdetét a többéves kutatási program 2024-es évada.

Már az első napon egy eddig nem ismert, a honfoglalás korában és az Árpád-korban is lakott lelőhelyet fedeztek fel a szakemberek.

A fémkereső-műszeres lelet- és lelőhelyfelderítés során a honfoglalás korára datálható veretek, nyílhegyek, valamint egy jellegzetes fokos is előkerült.

Ezen leletek alapján feltételezhető, hogy egy honfoglalás kori temetőt is rejthet a vizsgált terület, amelynek pontos igazolására további kutatásokat indít az intézet.

A leletek kiértékelése alapján a terület a bronzkortól a császárkoron át a honfoglalás időszakában és a középkorban is lakott volt.

A Tisza-tó mikroregionális kutatóprojekt 2022 márciusában vette kezdetét. A kutatások célja az Árpád- és középkori településhálózat és kereskedelmi kapcsolatok pontosabb megismerése, az Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tomajmonostora és Kunhegyes közigazgatási területén található régészeti lelőhelyek és épített örökségi emlékek tanulmányozása révén.

A Nemzeti Régészeti Intézet topográfiai célú kutatásai országos szinten zajlanak, a munkálatok célja Magyarország Régészeti Topográfiájának teljesebb adatbázisát kiépíteni a nemzeti értékek megóvása érdekében.

Kapcsolódó
Honfoglalás kori ritkaságra bukkantak Szabolcsban
Az értékes leletek egy része mezőgazdasági munkák során került napvilágra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik