Virágzó vidékünk

Vadonatúj turistacsalogató célpontokkal várnak a Tisza-tónál

Facebook / Tematikus utak Tiszafüreden
Facebook / Tematikus utak Tiszafüreden
Fókuszban a kulturális értékek.

Négy újabb Tisza-tavi látnivaló nyílik hamarosan – írta az I love Tisza-tó.

Ami a Dunántúlnak a Balaton, az az Alföldnek a Tisza-tó. Az utóbbi évtizedben jelentős turisztikai fejlesztések sora valósult meg hazánk legnagyobb mesterséges tavának környezetében. A varázslaos tó ugyanis minden évszakban más és más arcát mutatja. Az idén nyitó újabb Tisza-tavi látnivalók különleges színfoltjai lesznek a szezonnak.

Kérész Központ

Tiszafüreden, a strand és a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum közötti területen nyit hamarosan a Kérész Központ. Interaktív bemutatók segítségével ismertetik a Tisza-tó történetét, látványosságait,  valamint változatos túrákat indítanak a tó számos pontjára. Az épület földszintjén fogadótér és bisztró kapott helyet, az emeletről csodálatos panoráma nyílik a Tiszafüredi Holt-Tiszára. Kialakítanak egy interaktív homokozót, ahol a Tisza-tó működését és a Tisza szabályozását lehet lemodellezni. Az emeleten egy madármegfigyelő helyet is berendeztek. A központ közvetlen vízparti és egy hatalmas stég épült elé a vízre, ahol bárki kiköthet. A Kérész Központ várhatóan idén májusban fogja megnyitni a kapuit.

Tiszafüredi Református Látogatóközpont

A látogatóközpont létrehozásának egyik célja a Tiszafüred környékén található, elsősorban református építészeti és kulturális örökség bemutatása. A látogatóközpontban turisztikai útvonalakat ajánlanak a vendégeknek. Egy olyan közösségi tere hoztak létre, melynek fő funkciója az ide látogató vendégek különböző igényeinek kielégítése, valamint a helyi közösségek, a lakók kiszolgálása. A turisták innen juthatnak el a tiszaderzsi Biblia múzeumba, a tiszaszentimrei téglamúzumba, valamint a tiszaigari arborétumba, de távolabbi túraként Kunhegyesre is, ahol hazánk második legnagyobb református temploma áll.

A közösségi színtéren belül büfét és étkező helyet alakítottak ki, ahol a turisták megpihenhetnek, túráikhoz élelmet és innivalót vásárolhatnak. A kertben pihenő részt építettek, az épület földszintjén nyilvános mosdók, pelenkázó is helyet kapott.

Darabos László Helytörténeti Kiállítás

A régi tiszaörvényi óvoda épületét nemcsak felújították, hanem új funkcióval látták el. A tiszafüredi kiállítást a Kiss Pál Múzeum rendezi be a Darabos László helytörténész által gyűjtött tárgyakkal. A rendkívül színes hagyaték a projektnek köszönhetően méltó helyre költözhetett. A látványos kiállítás várhatóan idén májusban nyílik.

Tiszaderzsi faluház

A vadonatúj Tisza-tavi látnivalók sorát fogja erősíteni a Tiszaderzsi faluház. Az önkormányzat egy régi parasztházat vásárolt meg, amit e célból felújított. Jelenleg a berendezést gyűjti az önkormányzat: elsősorban a faluban élőktől várják a felajánlásokat. A faluház várhatóan nyárra megnyílik.

Kapcsolódó
200 ezer tulipán nyílik majd a Tisza-tó csodakertjében
Kutyával is látogatható a kert, a házi kedvencek szeretik szaglászni a virágokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik