Virágzó vidékünk

Talpra vándor, hí a Sándor!

aktív magyarország
aktív magyarország
Az ingyenesen letölthető Digitális Vándor alkalmazás a természetjárás és kulturális séták  kézzelfogható valóságát köti össze a virtuális valósággal.

Petőfi Sándorral a valóság és virtuális világ határán kirándulhatunk nyolc kalandösvényen a Digitális Vándor alkalmazás segítségével. A forradalmi hosszú hétvégétől kezdve végigjárhatók a Magyar Irodalmi Emlékházak és az Aktív Magyarország közös ösvényei, amelyek irodalmi és természetjáró utazásra hívnak. A nyolc útvonal mindegyikén Petőfi életének izgalmas epizódjai tárulnak fel a kirándulók előtt.

Az ingyenesen letölthető Digitális Vándor alkalmazás a természetjárás és kulturális séták  kézzelfogható valóságát köti össze a virtuális valósággal. Minden ösvényhez az adott helyszínre kell utazni, és ott állomásról állomásra végigjárni a kijelölt útvonalat. Az út során nemcsak hiteles információkat kap a látogató, de próbára is teheti tudását a kvízkérdésekkel, fejtörőkkel, és virtuális szereplőkhöz is szerencséje lehet AR (virtuális valóság) formájában.

Az ösvények a költő születésének 200. évfordulója során megújult Petőfi-emlékházak helyszíneihez kötődnek.

Borjádon, Dömsödön, Dunavecsén, Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán, Mezőberényben, Sárszentlőrincen és Szalkszentmártonban szegődhetünk a költő nyomába.

A települések mindegyikén hosszabb-rövidebb időre maga Petőfi is megfordult: születése, felcseperedése, diákkora helyszínei, szülei későbbi lakhelyei mellett elkísérhetjük egy-két kirándulására, és útjára bocsáthatjuk utolsó, végzetes utazása előtt.

Mindegyik túra hét állomással rendelkezik: ezek mindegyikén érdekes információk és képi tartalmak (képzőművészeti alkotások, a költő tárgyai, kéziratai) jelennek meg a képernyőn, és egy-egy Petőfivel kapcsolatos feladvány is próbára teszi a túrázók irodalomtudását és kreativitását. A túrák minden esetben Petőfi helyi jelenlétére, kapcsolódó verseire helyezik a hangsúlyt, miközben a lokális hagyományokra, látnivalókra, érdekességekre is reflektálnak.

Amit az emlékházak vagy a képek nem őriztek meg, a virtuális valóság (AR) mutatja meg a látogatóknak. Így lehet huszárral, alföldi szürke marhával találkozni, de a János vitéz gonosz boszorkája is megjelenik a telefonképernyőn.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az Apple Store áruházakból. A Digitális Vándor több mint 80 ösvényt tartalmaz, melyek az ország különböző természeti értékeit és kulturális érdekességeit mutatják be.

Kapcsolódó
Petőfi-likőr és Pilvax-szelet készült Bács-Kiskunban
A költő kedvenc itala kelt új életre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik