Virágzó vidékünk

Pusztuló tanyavilág a gyönyörű turistaút mentén

györkő zsombor
györkő zsombor
A Tolna vármegyei Kisszékely határában lévő gyönyörű tanösvényen elhagyatott tanyák emlékeztetnek arra, hogy valamikor nagy élet folyt a környéken.

Kisszékely Tolna vármegye kicsinyke zsákfaluja Simontornya közelében, ahol száz éve még ezerötszáznál is is többen éltek, ma a település lélekszáma háromszáz fő körül mozog.

A falu nyugalmát és csendjét egyre többen keresik, a 90-es évek óta sokan vásároltak itt ingatlant pihenő-, vagy hétvégi házként, az utóbbi időben többen le is telepedtek. Napjainkban sokan érkeznek a festői környezetbe kirándulni, gyalogtúrázni, horgászni, vagy éppen elvonulni a nagyvárosok zaja és nyüzsgése elől.

A település egyedülálló természeti öröksége mellett kultúrtörténeti emlékekben is gazdag. Ennek felismerése vezette évekkel ezelőtt a Kisszékelyi Kulturális Egyesületet arra, hogy pályázati támogatással létrehozzon egy tanösvényt, amely segíti ezeknek az értékeknek a bemutatását.

A Négyszögletű Kerek Erdő Tanösvény érinti a környék legszebb kilátópontjait, látványos felszíni formáit, hangulatos erdeit. A tanösvényen járva megismerhetjük a tolnai táj jellemző élőhelyeit és élőlényeit, feltárul előttünk a különleges, ma már ritka erdőspusztai tölgyesek világa, sétálhatunk vadregényes mélyutakban, bepillantást nyerhetünk a tájhasználat történetébe, a falu őskori és középkori múltjába, tanulmányozhatjuk a korabeli építészet jellegzetességeit

– olvasható a tanösvény bemutatásában.

A tanösvény négy szakaszból, azaz négy kisebb körútból áll, ezek közül az egyik a Kökény körút.

györkő zsombor

Györkő Zsombor hobbifotós a napokban a a Kökény körúton kirándult, ahol a gyönyörű természeti környezetben a sétaút mentén elhagyatott tanyákkal is találkozott.

Benézve egy-két még álló épületbe, itt valóban megállt az idő. 1980-as évekbeli naptárak, üvegek, poharak, sőt még kabátok, gumicsizma is azt mutatja, itt egykoron nagy élet folyt a szőlőhegyen

– írta a Facebookon közzétett bejegyzésében, ahol – a képgalériánkban látható fotóin -megmutatta a régi idők pusztuló emlékeit.

Galéria
Kapcsolódó
Lassan eltűnő világ pusztuló tanyái a Jászságban
A látvány mögött egy művész lelke szól a nézelődőhöz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik