Virágzó vidékünk

Elfeledett kápolnára bukkantak Veszprémben

Pixabay
Pixabay
A Kisszemináriumban találták meg az épület egykori kápolnáját.

Egy kápolna és évszázados falfestmények kerültek elő a veszprémi várnegyed épületeinek restaurálása során – írta az MTI.

A Kanonoki Ház emeletének több helyiségében 19. századi mennyezeti festményeket találtak, melyek historizáló, részben neoreneszánsz stílusban készültek. A nonfiguratív festmények alkotójának személyét nem ismerik.

A Kanonoki Ház szomszédságában található a Simon Ház, melynek mennyezetét is hasonló motívumokkal díszítették. A Simon Ház a várnegyed kanonoki épületei közé tartozik, ezekben éltek a püspök tanácsadó testületéhez tartozó magasabb rangú katolikus papok, a kanonokok.

A várbéli kanonoki soron található a későbarokk stílusú, 1770-ben készült Kisszeminárium. A Fellner Jakab által tervezett épület egyik helyiségében egy befalazott fülke rejtőzött, a hátsó falán egy 1797-es felirat olvasható, az akkori mester kézjegyével.

A feltárt festések alapján megállapították, hogy a helyiség az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején az épület kápolnájaként funkcionált. A megtalált falfülke egy korábban kialakított oltár része lehetett, amelyet később befalaztak.

A Kisszeminárium eredetileg szegénysorból érkező növendékeknek adott otthont, ám a 19. században már Papok kórháza néven szerepelt. 1956-ban került ki az egyház tulajdonából, és egészen 2007-ig különböző oktatási intézmények működtek itt.

A tavaly elkészült várnegyed megújításában érintett 18 épület homlokzata és tetőszerkezete, az év második felében 13 épületben zajlottak restaurátori, illetve a belső tereket érintő munkálatok. Egyebek mellett a Piarista Rendházban, a Ferences Rendházban, a Szent István-templomban és a Kisszemináriumban, míg a Szent Mihály-főszékesegyházban végeztek kutatásokat.

Idén is folytatódik a Veszprémi Főegyházmegye által indított Work in Progress programsorozat, amely a várnegyed megújítási munkálatainak kulisszái mögé ad betekintést vezetett sétákkal és kiállításokkal.

Kapcsolódó
Európa hetedik legvonzóbb úti célja Veszprém
A város az első helyet szerezte meg Európa legjobb családbarát városi desztinációi között is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik