Virágzó vidékünk

Ártéri szigeten áll a hazaáruló gróf kápolnája

Jakab Gergely
Jakab Gergely
Szemet gyönyörködtető kápolnákban nincs hiány Magyarországon, köztük számos különös történetről mesél. Egy Duna mentén épült neogótikus templom egy magyar arisztokrata emlékét őrzi.

Csodás gyógyulások, győztes csaták emléke mellett kevésbé dicső fejezetek is megelevenednek a magyar történelemből egy-egy építészettörténeti emlék tanulmányozása közben. Ezek közé az imaházak közé tartozik Magyarország egyetlen olyan kápolnája, mely a Duna árterében rejtőzik, a lórévi Zichy kápolna.

Jakab Gergely

Az aprócska, neogótikus stílusú kápolna építtetője nem véletlenül az a Ferenc József császár volt, akinek szempontjából dicső tettet hajtott végre a Jellasics horvát bánnal szövetkező magyar arisztokrata. Gróf Zichy Ödön ugyanis 1848-ban elárulta a magyarságot, ezért hadbíróság előtt kellett felelnie…

De ne szaladjunk ennyire előre.

Jakab Gergely

Árvízkor sziget

A festőművészek ecsetjére kívánkozó, romantikus hangulatot árasztó Zichy-kápolna meseszép környezetben áll, a Duna árterében. A lórévi komp állomásától mintegy 300 méterre található, egy földút vezet hozzá.

Mivel a természetvédelmi területen egy ártéri dombra épült, magas vízállás idején csak csónakkal lehet megközelíteni a part felől. A Csepel-sziget titkos építészeti gyöngyszeme egyben a magyar szabadságharc tragikus sorsú hazaárulójának mementója.

A megkapó szépségű épületet Ferenc József a császári lojalitás iskolapéldájának szentelte. A kápolnán ma is olvasható az egykor országgyűlési képviselő gróf születési neve: Zichy Eugeino.

Jakab Gergely

Elárulta a forradalmat

A forradalom kitörésének évében gróf Zichy Ödön és testvére Pál, Jellasicstól tartottak hazafelé. Nem jártak szerencsével, Soponya közelében Görgey Artúr katonái megállították őket, átkutatták csomagjaikat, melyek között gyanús iratokra bukkantak. A testvéreket letartóztatták, majd Lórévre szállították és rögtön ítélő hadbíróság elé állították.

A Zichy Ödönnél megtalált több, hatalmas köteg kiáltvány szövege arról tanúskodott, hogy a gróf a magyar kormány elleni délszláv lázadást támogatta. Az arisztokratánál találtak egy oltalomlevelet, amelyet a magyar forradalmi seregek ellensége Jellasics állított ki számára.

Zichy Ödön nehezen hihető történetet mesélt a beszédes iratokról, végül a Görgey vezette hadbíróság kötél általi halálra ítélte. Testvére, Pál megmenekült a bitófától, őt végül felmentették.

Galéria
Jakab Gergely

Végül tisztességgel eltemették

Zichy Ödön – eredeti nevén Zichy Eugenio (Jenő) – volt az első és utolsó arisztokrata, akit felakasztottak. A nyilvános akasztás után a holttestet jelöletlen sírba temették. Több különös mendemonda is keringett az áruló haláláról és a holttestről, egyesek szerint a tetem egy részét kóborkutyák marcangolták szét.

Az tény, hogy a gróf halála utáni évben (1849) a holttestet sógornője kihantoltatta, és a kálózi templom kriptájába vitette, ahol tisztességesen eltemették.

Később az adonyi plébános megjelölte egy kereszttel azt a helyet, ahol a kivégzést követően a gróf holtteste feküdt. Ferenc József császár néhány évvel később egy körútja alkalmával meglátogatta Zichy sírját. Az uralkodó ekkor döntötte el, hogy a császár iránti hűség emlékére az ominózus helyen egy kápolnát emel.

A hangulatos, neogótikus stílusban épült kápolnát ünnepélyes keretek között – magas rangú egyházi és világi vezetők jelenlétében – avatták fel 1853-ban. Sokat elárul a magyar nép ítéletéről, hogy a környék lakói közül senki sem volt hajlandó részt venni a felszentelésen. Görgey ekkor már száműzetésben élt, így valószínűleg nem tudhatta, hogy a császár hogyan emlékezett Zichy Ödönre.

Jakab Gergely

Neogótikus gyöngyszem

Az egyhajós, szerény méretű épület homlokzatát rózsaablak díszíti, fölötte huszártorony magasodik. A templom északi és déli oldalán jellegzetes, kőkeretes, nyújtott hatszög beosztású ablakpár kapott helyet.

A kis kápolna a kor hasonló építményeihez hasonlóan többnyire nyerstéglából épült, csupán a kapubéllet, a nyíláskeretek és a támpillérek készültek kőből. A csúcsíves keresztboltozattal fedett hajó apszisában található az egyszerű, gótikus motívumokkal díszített oltár a feszülettel.

A kápolnát 2000-ben felújították, akkor az imaház új tetőt és új üvegablakokat kapott, ennek ellenére ráférne egy újabb renoválás. Az épület jelenleg műemlékvédelem alatt áll. A kápolnában több tájékoztató táblát is elhelyeztek, melyek a forradalom tragikus alakjait és eseményeit idézik fel.

A cikk fotóit Jakab Gergely készítette.

Kapcsolódó
Varázslatos időutazás a déli gyepű kultúrkincsei között
Csongrád-Csanád vármegye páratlan építészettörténeti kincsei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik