Mozaik

Veszprémben pihen Gábor Áron rézágyúja

Haáz Sándor/MTI
Haáz Sándor/MTI
Gábor Áron rézágyúja fontos, kézzelfogható jelképe az 1848-49-es szabadságharcnak.

Mindannyian ismerjük Gábor Áron rézágyúját, hiszen emlékét számos történelmi legenda és népdal őrzi. A 19. századi műtárgyat egészen jövő év elejéig Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban van lehetőség megtekinteni, írja a vehir.hu.

Gábor Áron legendája az 1848-49-es szabadságharcig nyúlik vissza. Az ágyúöntő mester Erdélyben készítette el egyszerű körülmények között közel 70 ágyúját, ezek közül látható Veszprémben az utolsó fennmaradt példány.

Kapcsolódó
Hazánkba érkezik Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyúja
A szerkezet 1906-ban egy kézdivásárhelyi csatornaásáskor került elő.

Az ágyú eredeti otthona a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban van, de az intézmény teljes körű felújítás miatt több évre bezárt, az ott őrzött műtárgyakból azonban ez idő alatt számos magyar városban szerveznek kiállításokat. Így Gábor Áron rézágyúja is először a budapesti Hadtörténeti Múzeumba került, most pedig ennek az együttműködésnek köszönhetően Veszprémben is kiállítják.

Sepsiszentgyörgy és Veszprém között 30 éve élő és szoros testvérvárosi kapcsolatot ápolnak, ez a kötődés a két város között pedig számos alkalommal közösségi és személyes szinten megnyilvánult. Az, hogy egy ilyen műtárgy most Veszprémbe látogathatott, ennek a barátságnak az eredménye, amelyek éltetik és tovább erősítik az egymástól távoli, mégis összetartozó közösségeket

– mondta a kiállítás megnyitóján Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

A feljegyzések szerint 70 darab hatfontos ágyút készített el Gábor Áron egyszerű körülmények között, amelyekből viszont csak a most kiállított maradt fent az utókornak. Ezzel az ágyúval viszont sosem lőttek, azaz emberi életet nem ontott ki a háború alatt sem.

Az ágyút is kalandos körülmények közt, 1905-ben egy ház udvarán a vízvezetékek felújításakor ásták ki a földből, ezután került különböző múzeumok restaurátorainak kezébe. Sokáig Sepsiszentgyörgyön őrizték, majd a 70-es években a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumba szállították, innen kerülhetett vissza 2010-ben Székelyföldre.

A veszprémi kiállításon az ágyúval együtt megtekinthető több másik 1848-49-es tárgyi emlék is, például Deák Ferenc eredeti pipája, Bem tábornok saját botja és Kiss Ernő altábornagy lovaglónyerge is.

A kiállítás egészen jövő év elejéig lesz látható, utána a Laczkó Dezső Múzeumban is nagyszabású felújítások kezdődnek.

Kapcsolódó
A könyv a legjobb úton van afelé, hogy múzeumba kerüljön
Nem hisz a nyomtatott szó jövőjében Paulo Coelho, a világhírű brazil író.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik