Mozaik

Hazánkba érkezik Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyúja

A szerkezet 1906-ban egy kézdivásárhelyi csatornaásáskor került elő.

Évfordulót ünnepel a budapesti Hadtörténeti Intézet: 101 éve alakult meg ugyanis a Hadtörténeti Levéltár és a Hadtörténeti Múzeum. Ez alkalomból november 18-án,hétfőn nyílik az 1848–49-es ereklyék a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítás, melyben kiemelt helyen található Gábor Áron ágyúja – írja a Székelyhon.

Az ágyú az 1848-as szabadságharc egyetlen fennmaradt háromszéki ágyúja, 1906-ban egy kézdivásárhelyi csatornaásáskor került elő. 2014-ben 61 római aranydénárért, 12 darab, az erősdi kultúrához tartozó tárgyért, és az ágyúcső másáért a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kapta meg a tulajdonjogot.

Az ágyún kívül számos érdekes eleme van a mintegy nyolcvan 1848-as ereklyét tartalmazó kiállításnak, például Gábor Áron által készített kerek asztalka, Kiss Ernő tábornok nyerge, Deák Ferenc pipája, Kossuth Lajos cigarettaszipkája, a Damjanich tábornagy akasztófájából készült kereszt, Bem József sétabotja vagy Zathureczky István által a kuffsteini börtönben készített kosárka.

A kiállítás Budapesten jövő nyárig lesz látogatható, utána a szegedi Móra Ferenc- és a nyíregyházi Jósa András-múzeum látogatói tekinthetik majd meg.

Kiemelt kép:

Hagyomány és történelem: milyen emberek a székelyek?
Könyvritkaság a székelyek természetéről, szokásairól, különösségéről és történelméről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik