Virágzó vidékünk

Felszentelték a tűzvész után újraépített templomot Székelyföldön

Az atyhai római katolikus templom 2016. szeptember 18-án égett le egy villámcsapás következtében.

A székelyföldi Atyhán (Atia) szombaton felszentelték azt a római katolikus templomot, amelyet egy villámcsapás okozta 2016-os tűzvész után kellett újraépíteni.

Az újjáépített templom 2019. július 20-án – Fotó: MTI/Veres Nándor

Az ünnepi misét celebráló Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke kijelentette:

bár templomot csak egyszer szokás felszentelni, az atyhai templom esetében indokolt volt az újraszentelés. Itt ugyanis csaknem teljesen újra kellett építeni az épületet. A leégett régi templomnak ugyanis csak a külső falai és a torony egy része maradt meg.

Az újraépített templom megőrizte a régi formáját, de a 21. század követelményeinek megfelelően alakították ki a belső terét. A templomba új orgona, a toronyba új harangok kerültek, a templomkert bejáratához pedig székelykaput állítottak.

Az újjáépített templom 2019. július 20-án – Fotó: MTI/Veres Nándor

Az atyhai római katolikus templom 2016. szeptember 18-án égett le egy villámcsapás következtében. A templomnak volt ugyan villámhárítója, de a légköri elektromos kisülés olyan rendkívüli erejű volt, hogy a tetőszerkezet szentély fölötti része azonnal lángra kapott. A lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy – noha a plébános és a harangozó is a templomban tartózkodott a villámcsapás idején – a templom értékei közül csak a szentségtartót és néhány miseruhát tudtak kimenteni.

Gyűjtés kezdődött a leégett székelyföldi templom újjáépítésére
Villámcsapás végzett a fellegek szomszédságában található kegyhellyel.

A Székelyudvarhelytől 36 kilométerre, egy hegynyeregben 700-750 méter magasan fekvő Atyhának a 2011-es népszámlálás adatai szerint 222 lakosa volt, közülük 217-en magyarok. A közigazgatásilag Korond községhez tartozó település elpusztult római katolikus temploma 1797-1799 között épült, írta az MTI.

Kiemelt képünkön a leégett templom maradványai 2016. szeptemberében – Fotó: MTI/Haáz Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik