Virágzó vidékünk

Időutazásra hív a felújított Hortobágyi Pásztormúzeum

Hortobágyi nemzeti park igazgatóság
Hortobágyi nemzeti park igazgatóság
Húsvéttól várja az érdeklődőket a Pásztormúzeum és a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja.

A „Világörökségünk a puszta” projekt keretében megújult többek között a csárdakert, a látogatóközpont és a vásártér, a fejlesztés utolsó eleme pedig a Pásztormúzeum március 28-i átadása volt.

Az UNESCO kulturális világörökségének részét képező, műemléki védettségű egykori szekérállás a műemléki helyreállítást követően a több, mint 100 évvel korábbi arcát mutatja.

A Pásztormúzeumban „A természettől állattenyésztésre rendelve” című kiállítás a pásztorok különleges tudásáról szól.

A kiállítás, mely a pásztorévkör jeles eseményei mellett, a pásztorok tevékenységének látványos elemeit is bemutatja, központi eleme egy olyan palást, melynek külső oldalát körbe járva a puszta négy évszakos arcát ismerhetjük meg interaktív játékok, látványos filmek és fizikai erőpróba játék segítségével. Mennyezeti sávjában a pásztorok csillagismerete is kibontakozik.

A körsétát követően betérve egy „szupersziget” belső terébe egy lebilincselő rövidfilm röpít minket a puszta drámai akciókkal és csendes, meghitt pillanatokkal vegyes világába, melynek révén „sűrített” pusztai élményutazás részesei lehetünk.

Galéria
Hortobágyi nemzeti park igazgatóság

A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja előtti területen új közösségi tér jött létre, padokkal árnyékot adó pergolával, melynek központi eleme a már közel egy éve felavatott daruszobor.

A „Hortobágy természete” című kiállítás az épület első részében, két szinten kapott helyet, és interaktív módon ismerteti meg a Hortobágy természeti gazdagságát, a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságát. Rávilágít a természeti értékekre, felkelti a látogató érdeklődését és felkészíti őt a nemzeti park területén elérhető tanösvény-túrákra.

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park éves látogatottsága 160 ezer fő, komoly ökoturisztikai infrastruktúra-hálózatot építettek ki.

 

A park területén két nagy látogatóközpont, 15 tematikus bemutatóhely, két szálláshely, egy természetiskola, egy tájház, egy arborétum és 11 tanösvény található.

 

A madárvilág mellett olyan különlegességeket is bemutat a park, mint az őstulok és az eurázsiai vadló, utóbbi 2200-as világállományából háromszázat tartanak itt.

Kapcsolódó
Megújulhat a hortobágyi kisvasút
Kritikus állapotban vannak a töltések a Tápcsatorna partján.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik