Virágzó vidékünk

Mától újra felvillannak a fények a Balatonnál

MTI/VARGA GYÖRGY
MTI/VARGA GYÖRGY
Elindult a 90. viharjelzési szezon.

Hétfőn elindult a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon – közölte az Hungaromet Zrt. a honlapján. Az április 1-jén kezdődő tavi viharjelzési szezon október 31-éig tart.

A viharjelzés története

A Balatonnál ez már a 90. viharjelzési szezon, 1934. július 8-án dr. Hille Alfréd repülő ezredes, meteorológus kezdeményezésére kormányzati döntés alapján indult meg a viharjelzés. Kezdetben 15 riasztóállomásból állt a rendszer. A vihar közeledtét viharágyúkkal és árbócokra felhúzható piros színű viharjelző kosarakkal jelezték. A szolgálatot a Magyar Vöröskereszt Egylet Önkéntes Motoros Testületének balatoni osztálya alakította meg Siófokon mint „vízből mentő szolgálat”-ot. Zách Alfrédnak, az Országos Meteorológiai Intézet igazgatóhelyettesének ötlete alapján kezdődött el a viharjelzés a második világháborút követően, amely 1951. június 30-án indult újra, és május 15-től szeptember 15-ig működött a nyaralóidényben. Erős szélre sárga, viharveszélyre piros jelzőrakéták figyelmeztették a vitorlásokat és a fürdőzőket. Ez a megoldás egészen az 1980-as évek közepéig működött. 1988-tól távvezérelt fényjelző berendezések rendszere váltotta fel a rakétázást. 2012 óta a Balatont a viharjelzések kiadásának szempontjából 3 medencére osztották: a Keszthelytől Badacsony-Fonyódig tartó nyugati, a Fonyód és Tihany közötti középső és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére, így csak a viharhoz valóban közeli területeken kell időlegesen korlátozni a vízen tartózkodást.

A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is, ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál egy adott időpontban egyfajta jelzés érvényes, ott is a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák tájékoztatnak a várható szélviszonyokról.

Viharjelzési fokozatok

A meteorológiai szolgálat folyamatosan figyeli a légköri folyamatok alakulását és az időjárási előrejelzések mellett szükség esetén viharjelzéseket is kiad a tavakra. A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órás “időelőnnyel” adják ki. Az aktuális viharjelzéseket a tavak körüli viharjelző lámpák jelzik. A riasztást a HungaroMet Zrt. adja ki, a viharjelző lámpák technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi.

  • Alapfok – ha a jelzőrendszer alapon van, akkor a legerősebb széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg az erős, 40-45 km/h sebességet. Nincs jelzés a viharjelző berendezéseken.
  • Elsőfokú viharjelzés – esetén a szél várhatóan erősebb lesz, mint 45 km/h, azonban nem haladja meg a 60 km/h sebességet; a viharjelző berendezés lámpái percenként 45-ször sárga villogó fénnyel villannak fel.
  • Másodfokú viharjelzés – esetén már viharos – 65 km/h-t meghaladó – szél várható; a viharjelző berendezés lámpái percenként 90-szer sárga villogó fénnyel villannak fel.

A Balatonnál négy vízközépi platformon is működnek viharjelző lámpák, ezek kiegészülnek 15 mobil viharjelzőlámpával, amelyek a strandokon kapnak helyet. A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni. A Velencei-tónál négy, a Tisza-tónál öt, a Fertő-tónál pedig 11 viharjelzőlámpa van, ebből egy működik a magyar oldalon.

A Balatonon tavasztól őszig működnek a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által telepített speciális mérőplatformok, amelyek többi között a nyíltvízi időjárási viszonyokról adnak tájékoztatást.

Közvetlenül a viharjelzést szolgálja a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban működő nagy teljesítményű számítógép, amelyen időjárási előrejelző modellek számításai készülnek. A veszélyjelző meteorológusok munkáját többi között automata meteorológiai állomáshálózat, meteorológiai műholdak és radarok, villámmérések támogatják – ismertették.

Az aktuális jelzésről a www.met.hu, a www.katasztrofavedelem.hu, valamint az www.rsoe.hu honlapján lehet információt szerezni. Mobilon a Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazás tájékoztat az aktuális viharjelzési fokozat mellett a várható időjárásról is, illetve a katasztrófavédelem Tavihar nevű alkalmazása ad információt az aktuális viharjelzésről.

Kapcsolódó
Így csapott le a vihar pillanatok alatt a Balatonra
Az országunkon átvonuló vihar a Balatont sem kímélte, szinte a semmiből érkeztek a fellegek. Több videón is látni lehet, ahogy pillanatok alatt tarajos hullámokat korbácsolt a szél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik