Mozaik

Leálltak a viharjelzők a hazai tavakon

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden év április 1-től október 31-ig üzemelteti a viharjelzőrendszereket a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon.

A viharjelzéseket és az időjárás előrejelzéseket az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adja ki a katasztrófavédelem számára, amely az idén is fokozottan felügyelte a rendszer üzemeltetését, a rendszer a teljes viharjelzési időszakban biztonságosan üzemelt – írta meg közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

2021-ben megújult a Velencei-tavi viharjelzőrendszer, így a balatoni jelzőberendezések modernizálását követően az idei szezonban már a Velencei-tavon is korszerű LED-lámpák működtek.

A korábban KEHOP forrásból finanszírozott, a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén elnevezésű projekt keretében végrehajtott fejlesztésekkel kapcsolatos visszajelzések azt igazolták, hogy a bővített állomásoknak és a LED-technológiás jelzőberendezéseknek köszönhetően javult a láthatóság, jobban észlelhetőek a jelzések. Hasznos volt a Balaton-parti strandokon, táborokban, kikötőkben és rendőrőrsökön kihelyezett kétszáz lakosságtájékoztató tábla is, amelyek a viharos időszakban követendő szabályokkal ismertették meg az embereket.

A balatoni viharjelzés a tó három medencéjében egymástól függetlenül működött, mindhárom rendszer az adott terület időjárási körülményeihez igazodva jelzett.

A tó nyugati medencéjében 6 millió 120 ezer, a középső medencében 6 millió 3 ezer alkalommal, a keleti medencében pedig 6 millió 200 ezerszer villantak fel a jelzőberendezések ebben a szezonban. 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évek óta üzemelteti az ingyenesen elérhető TAVIHAR nevű mobil alkalmazást, amelyen jól követhető az ország legnagyobb tavain érvényes aktuális viharjelzés, valamint a Balatont és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetők az OMSZ (www.met.hu), a BM OKF (www.katasztrofavedelem.hu), valamint az RSOE (www.rsoe.hu) honlapján.

Kapcsolódó
Így csapott le a vihar pillanatok alatt a Balatonra
Az országunkon átvonuló vihar a Balatont sem kímélte, szinte a semmiből érkeztek a fellegek. Több videón is látni lehet, ahogy pillanatok alatt tarajos hullámokat korbácsolt a szél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik