Mozaik

Ezt kell tudnod, ha a Balatonon vészhelyzet áll elő

VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE/Facebook
VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE/Facebook
A 112 hívása mindenképpen szükséges.

Itt a strandszezon, a fürdés, napozás ideje. Sajnos, még a legnagyobb odafigyelés mellett is történhet baj. Vajon mi a teendő ilyenkor? Kit kell hívni, kinek kell jelezni?

A Balaton strandjain például a tó vizében nagy piros táblák találhatók, melyek a segítenek beazonosítani a helyszínt, ha segítséget kell hívni, írja a likebalaton.hu. Ez különösen a szabadstrandoknál fontos, ahol gyakran nehéz a pontos tájékozódás. Egy vészhelyzetben a táblák nélkülözhetetlenek lehetnek, hiszen a meglepetésszerű eseményekben sokszor még a közelben lévők is sokkot kapnak, és nehéz megállapítaniuk, mit is kéne tenniük, ezért mindig érdemes már érkezéskor legalább ezeket a táblákat megkeresni, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor erre nincs idő.

VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE/Facebook

Teendők vészhelyzet esetén:

Mindenképpen hívni kell a 112-t. El kell mondani mi történt, és be kell diktálni a tábla tetején található segélykérő kódot. Ez alapján ugyanis könnyen megállapítható a segélykérő helyzete.

A kód első négy számjegye az adott település irányítószámát mutatja, az ötödik-hatodik szám a strand kódját, az utolsó két szám pedig az adott strandon található strandlépcső (vagy egyéb vízbe jutási lehetőség) sorszámát jelöli. 

A táblák számos egyéb fontos információt és tanácsot is tartalmaznak. Található rajtuk viharjelzés segédlet, melyből meg lehet tudni, hogy milyen sűrűn villog a viharjelző, ha nincs veszély, illetve az első- és másodfokú viharjelzésnél.

Mederrajzot is tartalmaz, ebből tudható hogy körülbelül hány méterre várható a mély víz. A tábla víz felé néző oldalán is megtalálható a segélykérő kód is, és fürdőzésre vonatkozó jogszabályok.

Amit soha nem szabad elfelejteni:

  • Tilos aludni a vízen lebegő matracon, hiszen a hullámok könnyen besodorhatnak a tó mélyebb részeire.
  • Felhevült testtel tilos a vízbe ugrani, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás rosszullétet okozhat.
  • Sekély vízbe nem szabad fejest ugrani, hiszen komoly sérüléseket okozhat.
  • Ittasan tilos fürdeni vagy úszni, hiszen ekkor nagyobb a balesetveszély.
Kapcsolódó
Helikopterről ugrottak a rendőrök a Balatonba
Vízből mentési gyakorlatot tartottak a Készenléti Rendőrég egységei, valamint a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai Zamárdiban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik