Életmód

Kevés a vízimentő a Balatonnál

VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE
VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE
Még el tudnak látni minden feladatot, de ez nem azt jelenti, hogy elegen is vannak.

A nyári szezon kezdetétől pár naponta hallhatók hírek vízbe fulladt fürdőzőkről, a balesetek fő oka a felelőtlenség – mondta Illés Zoltán, a  Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vízimentője az Infostartnak.

Kapcsolódó
Életükkel játszanak a nagy hajók közelébe merészkedők a Balatonban
Úgy tűnik, hogy néhány ember nem rendelkezik egészséges élni akarással.

Nem jól indult az idei szezon, mert mi azt szeretjük, ha sikerül minden bajt, minden balesetet megelőzni; sokat dolgozunk ezen.

Még el tudnak látni minden feladatot, de ez nem azt jelenti, hogy elegen is vannak. Előfordulnak olyan napok, amikor alig van meg a szükséges létszám. Folyamatosan várják az új kollégákat.

A legtöbben a Balaton déli partján levő strandokon dolgoznak, hiszen ott van a legtöbb strand is, de az északi parton is ellátják a szolgálatot. Emellett az ország több egyéb pontján is vannak feladataik. Egy-egy napon 100-120-an vannak szolgálatban, főként a strandokon, de a mélyvízi mentőegységek mentőhajóin is van egy kisebb létszámú csapat.

A szakember tanácsai szerint csak kijelölt helyen fürödjünk, lehetőleg ott, ahol vízimentő is van. Ha a vízimentő figyelmeztet valamire, akkor azt mindig fogadjuk meg. Viseljünk mentőmellényt vízisportok gyakorlása közben, mert az életünk múlhat rajtuk.

Kapcsolódó
Vízimentők tanácsai: így strandoljunk biztonságosan
A fürdésnek, strandolásnak vannak szabályai, amiket érdemes a biztonság miatt betartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik