Mozaik

Titokzatos halrajok nyüzsögnek a Velencei-tóban

Facebook
Facebook
Azonosítatlan uszonyosok.

Fekete színű halbolyok jelentek meg egy kajakos mellett a Velencei-tavon – írta a Pecaverzum.

Egy zárt Facebook-csoportban osztottak meg különös felvételt, amelyet később a portálnak is elküldtek. A videó szeptember 2-án készült, amikor több tucatnyi fekete “halfelhő” tűnt fel a vízben.

Egészen különleges dolog történt velem a Velencei-tavon. A nádlabirintus egyik tisztásán sodródtam mozdulatlanul pár perce a széllel, amikor egy nagy fekete iszapfelhő bukkant fel mellettem a sekély vízben. Aztán még egy, még három, és akkor vettem észre, hogy egy hatalmas halszőnyeg felett ringatózom. Régen volt már az a halpusztulás, éledezik a tó…

– így írta le az esetet a kajakos.

A Velencei-tó horgászai privát Facebook-csoport tagjait megosztotta az eset, többen inkább negatív jelenségként értékelték a filmen látható halak tömeges megjelenését.

A vélemények igencsak megoszlottak, erről több hozzászólás is tanúskodott:

„Szomorú látvány, ahol a telepített teszkós pontyok kavarják a trágyalé színű 30 centis vizet. Minden eszembe jutott erről, csak nem a tó éledezése”

„Ez törpeharcsa…. ilyen fekete raj, csomóban, szinte gömbben, ez törpe. Legfeljebb 50.000 darab. Most kéne odatelepíteni 100 darab 20-30 dekás csukát” – ötletelt az egyik horgász.

A horgászportál egy haltani szakember véleményét is kikérte, de ő sem tudott egyértelmű magyarázattal szolgálni a különös esettel kapcsolatban.

Facebook

A szakember szerint bármilyen faj felkavarhatja az üledéket, akár ezüstkárász, vagy ponty is. Bár a fekete “felhők” a törpeharcsára jellemzők, a felvételen nem lehet egyértelműen látni, hogy azok lennének.

Az afrikai törpeharcsa egyébként Magyarországon invazív fajnak számít, komoly károkat okoz a természetes vizekben. A falánk ragadozó számos más, őshonos faj táplálkozási területén hódít teret magának, ráadásul nincs természetes ellensége hazánkban.

A videó készítője szerint az általa megörökített halrajok egyedei azonban legalább 0,5-5 kilogrammosak lehettek, jóval nagyobbak, mint a törpeharcsák.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik