Mozaik

Inváziószerűen szaporodik a fekete törpeharcsa a Balatonban

Facebook
Facebook
Robbanásszerű a faj elterjedése.

Csaknem háromezer horgász töltötte ki a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet online kérdőívét, mellyel az intézet a fekete törpeharcsa elterjedését igyekezett feltérképezni. A faj állománynagysága az utóbbi években jelentős növekedésnek indult. Elterjedésének pontosabb megismerése céljából kérték a horgászok segítségét, írja a sonline.hu.

Habár az adatgyűjtés még folyik, a részeredményeket már megosztották az intézet internetes oldalán.

A horgászok megerősítették a tudományos kutatások eredményeit. A termőkép grádiens szerint a Keszthelyi medencében szervesebb a tó, gazdagabb tápanyagban. Ennek ellenére a tó keleti végében is rendkívül elterjedt a törpeharcsa. Ott gyakrabban észlelik, a fogások jelentős mennyiségét ez a faj adja

– beszélt az eredményekről Takács Péter, az intézet igazgatója.

Az intézet kutatócsoportja szerint robbanásszerű a faj elterjedése, akár invázió is várható, ami a 600 négyzetkilométer vízfelületű Balatonban kezelhetetlenné válhat.

Az afrikai törpeharcsa számos más, őshonos faj táplálkozási területén hódít teret magának. A szakértők szerint nincs jó állapotban az állomány. Egyelőre nincs természetes ellensége, de valószínűsíthető, hogy egy ekkora populációban előbb-utóbb felüti fejét valami olyan kórokozó, amely véget vethet a faj túlszaporodásának.

Kapcsolódó
Két tonna törpeharcsát szedtek ki a Körösökből
Évről-évre gyérítik a túlszaporodott állományt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik