Mozaik

Balatoni horgászok segítségét kérik, szükség van a tapasztalataikra

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Veszélyes idegenhonos fajok feltérképezése a cél.

Arra kéri a horgászokat a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, hogy egy kérdőív kitöltésével segítsék a fekete törpeharcsa balatoni elterjedésének feltérképezését.

Kapcsolódó

A fekete törpeharcsa Észak-Amerika középső és keleti részén őshonos halfaj. Európába a 19. század végén került át, Magyarországra 1980-ban, Olaszországból telepítették be. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek számára, gyorsan elterjedt és mára már az ország teljes területén jelen van. Rendkívül szívós, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet, és a jelentősebb hőmérsékleti ingadozásokat is.

A faj balatoni állománynagysága a megfigyelések és a fogási adatok alapján is emelkedő tendenciát mutat. Állománynagyságának pontos meghatározása azonban a tó méretéből és a faj mozaikos elterjedéséből adódóan komoly kihívást jelent. A kutatóinézet a saját felméréseit kívánja kiegészíteni a horgászok megfigyeléseivel.

A kérdőív ezen a linken elérhető és december 31-ig kitölthető. Az így kapott adatokat a kutatók kiértékelik, az eredményeket a BLKI felületein közreadják.

Kapcsolódó
Két tonna törpeharcsát szedtek ki a Körösökből
Évről-évre gyérítik a túlszaporodott állományt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik