Virágzó vidékünk

Két új épülettel gazdagodott az ászári Mini Skanzen

facebook/Ászár község hivatalos oldala
facebook/Ászár község hivatalos oldala
Az ászári Mini Skanzent 2011-ben adták át a település tájháza mellett, és több mint húsz épület kicsinyített másával mutatja be a Dunántúl népi építészetét.

Az előző esztendőben Imhof János ácsi makettkészítő, pedagógus elkészítette az ászári római katolikus templomot és a mellette álló egykori iskola makettjét. A kisbéri GÁDOR Kft. társadalmi munkában felajánlotta a makett talapzatának kivitelezését és annak költségeit is vállalta, így két új épülettel gazdagodhatott a Mini Skanzen – írta meg a Kemma.

Az iskola modellje a Jászai-szobor szomszédságában kapott helyet. Nem véletlenül, hiszen amikor az ászári öreg iskola az 1880-as évek végén összedőléssel fenyegette a falu tanulóit, Hérics Márton plébános Jászai Marihoz fordult segítségért. A Nemzeti Színház nagyasszonya ekkor elutazott Bakonyaljára, és Kisbéren a lovardában tartott előadást. A bevételt is az intézmény építéséhez adta. Hérics Márton az ászári anyakönyvbe az 1850. február 24-én született Kripl Maria Anna neve mellé később a következő szavakat írta: „Ebből a kisleányból lett nemzeti színészetünk legfényesebb csillaga, Jászai Mari.”

A Mini Skanzen május 1-jétől újra várja látogatóit, ezúttal már a két új makettel.

Kapcsolódó
Csodás épületekkel bővül a szarvasi Mini Magyarország makettpark
Megcsodálhatóak lesznek parasztbarokk épületek, Hollókő világörökségi védettségű házai és őrségi porták is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik