Virágzó vidékünk

Történelmi kalandozást kínál a dinnyési Várpark

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék
A vármakettek, emlékoszlopok, Emese álma kőbe faragva és a Skanzen őrzik történelmünket, így aki ide látogat, átélhet a múltból egy kis darabot.

Fejér vármegye – akárcsak hazánk többi része – bővelkedik látnivalókban. A Velencei-tó környékén például érdemes megnézni az ingóköveket, a pákozdi vadasparkot, Miskahuszár hatalmas szobrát, és semmiképpen nem szabad kihagyni Dinnyést, és a világon egyedülálló kuriózumot, a dinnyési Várparkot sem, ami 2014. június 4-én, a Trianoni döntés évfordulóján nyitotta meg kapuit.

Sokszínű Vidék

A négy Guinness-rekorddal büszkélkedő Várpark Alekszi Zoltán keze munkáját dicséri, aki 2013-ban kezdte el elkészíteni a középkori magyar várak kicsinyített másait, melyek mindegyike eredeti anyagából, fából és kőből készült.

Az anyaghű vármakettek – melyek kényelmes sétával minden korosztály számára megtekinthetők – külön érdekessége, hogy úgy helyezkednek el a parkban, hogy a topográfiai viszonyoknak is hozzávetőlegesen megfeleljenek.

Galéria
Sokszínű Vidék

Jelenleg 49 vár tekinthető meg a parkban  – legutóbb Jászberény és Szentkirály vára készült el – de Zoltán mindig új célokat tűz ki maga elé, elképzelése hogy a jövőben 70-re gyarapítja a várak számát. Tervei között szerepel az Árpád-korból egy fa rotundát, illetve a székesfehérvári István-kori bazilikát megépíteni.

Megtekinthető például Drégely vára, a Somoskői vár, Vitányvár, Tátika-vár, Hőnigvár, Földvár vára, a Benevár, Léta, Diód, Breáza, Bágy,  Székesfehérvár Fekete-hegy vára, Sebesvár, Solymos vára, és még számos vár.

Galéria
Sokszínű Vidék

A park fő cél kitűzése, hogy megelevenítse, és megmentse a régi kor emlékeit, amelyek mára már romosak, vagy elfeledettek.

A vármakettek mellett is számtalan érdekesség várja a Várparkba látogatókat. Megtekinthető például a 2022-ben átadott Szentek Fala, ami több mint 614 szobrot sorakoztat fel, emléket állítva a keresztény világ szentjeinek. A kiállítási anyag a világon egyedülálló.

Galéria
Sokszínű Vidék

A 2019 óta létező Skanzen is nagyon érdekes. Egy Árpád-kori települést bizonyos elemeit mutatja meg, például egy fa templomot, de vannak veremházak, gazdasági és melléképületek, valamint megtekinthető egy eredeti méretű, rekonstruált honfoglalás kori szekérvár és palánkvár is.

A gyerekeket egy népi játszótér várja, és ha szerencséjük van, a szabadon kószáló rackákat is megcsodálhatják.

Galéria
Sokszínű Vidék

A vármakettek, emlékoszlopok, Emese álma kőbe faragva és a Skanzen őrzik történelmünket, így aki ide látogat, átélhet a múltból egy kis darabot.

A Várparkba automata beléptetőrendszeren át lehet bejutni, a jegyet automatából lehet készpénzzel megvásárolni. Aki babakocsival vagy tolószékkel érkezne, az érkezését mindenképpen jelezze előre, mert a kapu nem akadálymentesített.

Kapcsolódó
Felejthetetlen családi kikapcsolódást kínál a pákozdi pagony
Az arborétum csodálatos élővilága, a környezet páratlan élményt ad az ide kirándulóknak, olyat, amit érdemes többször átélni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik