Virágzó vidékünk

Vörösbegyek csengő éneke szól a Kis-Sárréten

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
Halk, szerény, minden hivalkodástól mentes, egyszerű éneke teljesen illik a madár külsejéhez.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén – ahogyan a Tiszántúl más tájain is – főként a kora tavaszi vonulás idején hallhatunk és láthatunk vörösbegyeket, írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Ez a kedves kis madár szinte egész Európában előfordul.

Magyarországon is gyakori, de az alföldi erdőkben csak kevés pár marad vissza költésre. Így van ez a Kis-Sárréten is, ahol a kedvező élőhelyi feltételek – sűrű cserjeszintű, nedves talajú erdők -, megfelelő költési lehetőséget biztosítanának számára. Néhány pár minden évben költ ezekben az erdőkben

– részletezték a vörösbegy elterjedését.

A vörösbegyek a Földközi-tenger vidékén telelnek, de egy részük át is telel nálunk, az északról érkező példányokkal együtt.

Kora tavasszal már gyakran hallatják hangjukat a vonulásban lévő vörösbegyek is. Ez a halk, szerény, minden hivalkodástól mentes, egyszerű ének teljesen illik a madarak külsejéhez.

Hajnalban a fácánkakasok ébrednek elsőként, de rögtön utána már hallani lehet a vörösbegyek halk beszélgetését, amibe később a rigók sokkal harsányabb, hangosabb éneke vegyül. Napközben csendesebbek, hangjukat alig hallani, majd este, naplemente tájékán újra gyakrabban szólnak.

Miskolczi Tímea Panny

Magyarországon a hegy- és dombvidékeken költenek a legnagyobb számban.

Évente kétszer, általában 4-8 tojást raknak. A fészkelőhely megválasztása rendkívül változatos, partmélyedésekben, odvakban, farakásokban egyaránt megtelepedhetnek.

Kedves madarunkat a városokban is megfigyelhetjük. Sűrűbb aljnövényzetű parkokban gyakran megtelepszik és a téli madáretetőkön is megjelennek áttelelő, vagy északról érkező példányai.

Kapcsolódó
Ismerjük meg kertünk csodálatos madarait és különös szokásaikat
Vegyük együtt szárnyaink alá tollas vendégeinket. Ismerjük meg őket és segítsük életüket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik