Virágzó vidékünk

Madárcukiságok lepték el a Maros-menti erdőket

pixabay
pixabay
A királykák hazánk legkisebb szárnyasai.

A téli időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén is gyakran találkozhatunk hazánk legkisebb madaraival, a királykákkal. Ezek az apró énekesek néha egészen közel jönnek az emberhez, olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Sokan úgy gondolják, hogy az ökörszem a Magyarországon előforduló legkisebb madárfaj. Ez azonban nem így van, ugyanis a sárgafejű és a tüzesfejű királykák még nála is kisebbek. Az ökörszem 8-10 grammos testtömegéhez képest a királykák mindössze 4-6 grammosak

– áll a nemzeti park közleményében.

pixabay

A sárgafejű és a tüzesfejű királykák megjelenése nagyon hasonló. Testük nagy része alapvetően zöldes-barnás árnyalatú, szárnytollaik sötétebbek, és egy keresztirányú, világos sáv húzódik a szárnyukon. Mindkét faj fejtetőjét egy nagyon élénk, feltűnő kis tollbóbita díszíti. A sárgafejű királykánál általában élénk citromsárga, a tüzesfejűnél pedig egy élénk citrom- és narancssárga.

A két fajt leginkább az különbözteti meg egymástól, hogy a tüzesfejű királykának van egy fehér szemsávja, a sárgafejűnél viszont ez hiányzik.

Mindkét faj költ hazánkban. Fészkeléskor általában a zárt domb- és hegyvidéki fenyveseket részesítik előnyben. Költési stratégiájuk is különleges, hiszen évente két fészekaljnyi fiókát nevelnek fel úgy, hogy a tojó már akkor költeni kezd a második fészekben, amikor az első fészekalj fiókái még kis sem repültek. Ilyenkor az első fészekalj fiókáiról való gondoskodás teljes mértékben a hímre hárul

– részletezték.

A királykák rövidtávú vonulók. Az Észak-Magyarországon költő példányok az ország déli tájain töltik a telet. A Maros folyó mentén nem költenek, így nyáron ott csak ritkán láthatunk kóborló királykákat, télen viszont gyakran megfigyelhetők. Idén is már december elején találkozni lehetett velük a Maros-menti erdőkben.

Kapcsolódó
Énekesmadarak sokasága lepte el a Maros-menti erdőket
A Körös-Maros Nemzeti Park területén az erdőket körülvevő réteken, mezőgazdasági részeken vegyes pintyfélékből álló csapatokkal is találkozhatunk.
Olvasói sztorik