Virágzó vidékünk

Énekesmadarak sokasága lepte el a Maros-menti erdőket

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
A Körös-Maros Nemzeti Park területén, az erdőket körülvevő réteken, mezőgazdasági részeken vegyes pintyfélékből álló csapatokkal is találkozhatunk.

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva a hideg idő beálltával pintyfélék és citromsármányok népes csapataival találkozhatunk. A több tíz, esetenként több száz egyedből álló csapatok élelem után kutatnak, tette közzé a hírt honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az erdőket körülvevő réteken, mezőgazdasági területeken találkozhatunk vegyes pintyfélékből álló csapatokkal is. Gyakran több száz madár alkot egy ilyen csapatot, melyben a tengelicek vannak döntő többségben, de már november végén vegyültek közéjük erdei pintyek és kenderikék, s néhány fenyőpinty is. Utóbbiak tőlünk északabbra költenek, s csak telelni járnak a Maros-menti erdőkbe. Ezek a népes csapatok a mezőgazdasági területeken a betakarítás során elszóródott magokat, megmaradt napraforgófejeket keresik.

Az egyik legkarakteresebb megjelenésű pintyféle a meggyvágó, amely kisebb, 8-10 példányos csapatokban figyelhető meg a téli erdőben. A meggyvágók rendszerint fent, a lombkoronaszintben mozognak, a fák rügyeit, illetve a megmaradt terméseket, bogyókat keresik

– áll a közleményükben.

Miskolczi Tímea Panny

Ha az időjárás az északi tájakon zordabbra fordul, akkor a telelésre érkező, színes süvöltők is minden bizonnyal megjelennek majd a Maros-menti erdőkben.

Másik, szintén a Maros-ártérben fészkelő énekesmadarunk a citromsármány, amely aranysárga mellkasi tollruhájával már messziről feltűnő. A citromsármányok is szeretnek a lombkoronaszinten mozogni, de a meggyvágókkal ellentétben gyakran tartózkodnak a talajszinten is, ahol gyommagvak után kutatnak. Megkapó látvány, ahogyan egy több tíz példányból álló, aranysárga csapat fölrebben a földről

– részletezték.

Kapcsolódó
Mesevilággá változott a behavazott nógrádi falu erdősége
A több mint 20 centis hó igazi mesevilággá változtatta nem csak a kicsiny falut, hanem az azt őrző hegyeket és erdőket is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik