Mozaik

Sorban érkeznek északról a hazánkban telelő madárfajok

Balla Tihamér/Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Balla Tihamér/Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira megérkeztek az északon költő, de nálunk telelő madárfajok első csapatai.

A Biharugrai-halastavakon október második hetében már több száz északi vadludat, döntően nagy liliket láttunk. Hasonló nagyságrendben érkeztek csörgő és fütyülő récék. Kisebb darucsapatokat is megfigyeltünk. Ha hűvösebbre fordul az időjárás, bizonyára nagyobb tömegben is felbukkannak majd, tette közzé a hírt honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A kék vércsék és a barna rétihéják elvonultak már, ugyanakkor megérkeztek a nálunk telelő kékes rétihéják és vándorsólymok első példányai. Utóbbiak gyakran megjelennek a városokban is, ahol galambokat zsákmányolnak.

Felbukkantak az első, nálunk telelő nagy őrgébicsek, kis sólymok, s szép számban itt vannak már a gatyás ölyvek is.

Miskolczi Tímea Panny

A partimadarak közül a havasi és a sarlós partfutók csak rövid ideig állomásoznak a dél-alföldi tájakon, aztán délebbre vonulnak. A kék galambok viszont télire is itt maradnak. Október második felében még csak kis számban voltak jelen, de később akár ezres csapatokba is verődhetnek. Jellemzően a külterületeken mozognak, a településekre nem jönnek be.

Miskolczi Tímea Panny

Az enyhe idő miatt a fenyőrigók október első harmadában még nem érkeztek meg. Megjöttek viszont a réti pityerek első hírnökei. A süvöltők még váratnak magukra. A pintyfélék közül október első napjaiban megérkeztek a csízek, ők az égereket és a nyírfákat keresik, azok termését fogyasztják.

Kapcsolódó
Megérkeztek az első vadludak Tatára
Az Öreg-tó várhatóan november elején népesül be a félénk madarak tízezreivel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik