Titkos pénzverde működött hajdanán Selmecbánya vártornyában

Selmecbánya évszázadokon át jelentős szerepet töltött be Magyarország történelmében. A település legmagasabb pontján álló Óvár tornya különös történetről mesél.

Selmecbánya a középkori magyar királyság legjelentősebb bányavárosa volt, de a tatárjárást megelőző korszakról csak nagyon kevés adat maradt fenn. A híres város bányászata a legrégibbek közé tartozik az országban, és a honfoglalás előtti időbe nyúlik vissza.

II. Endre király 1217-ik évi oklevele „Bana” bányajövedelmeiről intézkedett, és hangsúlyozta a bányák jövedelmeit, melyek a királyi kincstárat gyarapították. Az oklevél a város egyik legrégibb írott emléke, amelyen kívül a tatárjárás előtti korszakból csupán egy építészeti emlék maradt fenn, az óvár temploma, amely állítólag még 1220-ban épült, román stílusban.

Farkas Ferenc

Bányaváros jelentős jövedelmekkel

A tatárjárás a földdel tette egyenlővé a várost, így a bányászat is szünetelt abban az időben. A felvidéki településre a szászországi érchegységből érkeztek német lakosok, ők építették fel újra a várost, melyet korábbi lakhelyük emlékére Lebnitznek neveztek. Később IV. Béla nevezetes szabadalmakat adott a városnak.

Nagy Lajos király uralkodása alatt Selmecbánya virágzásnak indult, 1352-ben hét bányatelep tartozott a városhoz. A király gyakran időzött a településen. Zsigmond király 1424-ben nejének, Borbála királynénak adta a bányabér és bányaadó, valamint a pénzverésnél származó nyereségből származó jövedelmet.

Farkas Ferenc

A XV. században Selmecbányát Giskra hadai szállták meg. Amiért Telefusz parancsnok Eger várát feldúlta, Rozgonyi Simon egri püspök és Lévai Cseh László 1442 tavaszán megtámadta, majd felgyújtotta a várost. Ekkor pusztultak el a város kiváltságlevelei, a szabadalmait azonban 1447-ben az országos rendek megújították.

Mátyás király 1470-ben Selmecbányát Beatrix királynénak adományozta, 1479-ben pedig megújította a város kiváltságait, melyek következtében árui Magyarországon vámmentességet élvezhettek.

Templomból reneszánsz vár épült

Selmecbánya központjának fő látványossága az UNESCO Világörökség részeként jegyzett Óvár, mely eredetileg nem erődítménynek épült. A töröktől való félelem késztette a városlakókat arra, hogy a magaslaton álló, 1200-as években emelt Szűz Mária plébániatemplomot megerősítsék.

Farkas Ferenc

A várat az 1500-as évek első felében építették, részben a román és gótikus stílusjegyeket is hordozó templomból. Ugyanekkor épült a Leányvár, amely szintén a város erődítményeihez tartozott. A négyszögletű épület sarkaira egy-egy tornyot emeltek. A jelenleg múzeumként működő Óvár eredetileg háromhajós csarnoktemplomnak épült, háromoldalú apszisban záródó szentéllyel. A templom boltozata nem készült el, helyette egy kétemeletes, világi célú épületté alakították, négyszögletes udvarral.

A déli épületszárnyban a boltozat töredékei ma is láthatók. A szentély és a hajó közé egy gondosan díszített, faragott csigalépcsőt készítettek. Ugyanennek az épületrésznek az első emeleti nagy termében faliképek maradványaira bukkantak.

Farkas Ferenc
Farkas Ferenc
Farkas Ferenc
Farkas Ferenc
Farkas Ferenc
Farkas Ferenc
Farkas Ferenc
Farkas Ferenc

Az erkélyekkel tagolt épület falkerítésének kaputornyát a 18. században harangtoronnyá átépítették. A barokk stílusú torony tövében egy tetszetős, hálóboltozatos épület áll. Az ellenkező oldalon elhelyezkedő bástyát egy német reneszánsz stílusjegyeket mutató, kőből faragott ablakkeret díszíti. Emellett a déli szárnyban négy, címeres síremlék is található.

A pénzverő órásmester

A selmecbányai Óvár tornyában egy Haydt Kristóf nevű órásmester lakott. A híres kézműves mindenféle szerkezethez értett, részben ezért kereste fel őt egy idegen gróf különös kéréssel. 1705 végén ismeretlen úr érkezett a városba, aki gróf Cotten János Zsigmondnak nevezte magát, és II. Rákóczi Ferenc kapitányaként mutatkozott be az embereknek.

Farkas Ferenc

Cotten gróf az órásmesternek azt a történetet mesélte, hogy Rákóczinak tetemes pénzösszegre van szüksége a szabadságharc finanszírozásához. Végül az idegennek sikerült rávenni a mestert, hogy segítsen. Haydt Kristóf a titokzatos gróf támogatásával a toronyban egy pénzverőgépet állított fel, melynek segítségével ragyogó pénzérméket verettek. A rézlibertásokról természetesen a fejedelem mit sem sejtett, a legnagyobb titokban zajlott a hamis pénzek gyártása.

Farkas Ferenc

Egy darabig szépen jövedelmezett a pénzgyártás, de egy alkalommal az órás felesége Besztercebányán egy formás malacért próbált fizetni a réztallérokkal, amikor az árus gyanút fogott. Hamar híre ment a környéken, hogy hamis pénzt vernek Selmecbányán. Annak rendje és módja szerint tömlöcbe vetették a pénzcsinálókat és az órás feleségét, és a büntetésük sem maradt el. Azokban az években a pénzhamisítók hazánkban tetteikért halállal lakoltak, de Rákóczi megkegyelmezett, és 1706 májusában Lengyelországba száműzte Haydtékat.

A cikkben szereplő fotókat Farkas Ferenctől, a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtár vezetőjétől kaptuk.

Kapcsolódó
Krasznahorka büszke vára, kinyitják-e valahára?
2012-ben tűzvész pusztított a történelmi erődítményben.