Mozaik

Ez a Felvidék legszebb kálváriája

Az épületegyüttes a természetbe simulva összefonódik a csodás környezettel.

A selmecbányai kálvária a Felvidék és egyben Európa egyik legcsodálatosabb ilyen jellegű szakrális építménye, mely a szlovákiai város egyik legmagasabb pontján, a Selmeci-hegység vulkanikus eredetű, egykori Scharffenbergnek nevezett, ma már a Kálvária nevet viselő hegyének oldalán található, írja a Felvidek.ma hírportál.

A Felvidéket nem kommentelni, hanem szeretni kell
Gyönyörű városok, történelmi emlékek, lenyűgöző természeti csodák – melyek közül sok kapcsolódik múltunkhoz, történelmünkhöz – várják a vendégeket Ipolybalogtól Kassáig.

A különleges, barokk stílusú építészeti remek egyben az architektúra, a festészet, a szobrászat, valamint a kézművesség tökéletes harmóniáját nyújtja. A teljes épületkomplexumot 1751-ben szentelték fel.

A kálvária kialakításában szakítottak a bevett ábrázolási módokkal, ezáltal egy igazán egyedi és magas színvonalú művészi alkotás született.

A kálvária tizenhét kápolnából és három templomból, illetve az Ecce Homo kápolnából és a domb keleti oldalán lévő Szent Sírból áll.

Az épületek a természetbe simulva összefonódnak a csodás környezettel. A hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Selmecbányára, láthatóak a város nevezetes épületei, az új vár és az öreg vár is.

Fotók: Pásztor Péter/Felvidek.ma

Hegycsúcsok ölelésében bújik meg Európa egyik legszebb múzeumfaluja
A faházak zöme a XVIII-XIX. századból származik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik