Virágzó vidékünk

Hegycsúcsok ölelésében bújik meg Európa egyik legszebb múzeumfaluja

A faházak zöme a XVIII-XIX. századból származik.

Szlovákia északi részének egyik legjelentősebb turisztikai látványossága az Árvaváralján az Árva (Orava) folyó feletti sziklaszirtre épített Árva vára, ám aki a környéken kirándul, az nem hagyhatja ki a közeli Zuberecben, azaz Bölényfalván lévő, az európai népi építészet egyik legszebb szabadtéri múzeumának tartott skanzen megtekintését sem. Ezt tette a napokban Bódi Katalin fotóriporter, aki gyönyörű felvételeket készített a Nyugati-Tátra tövében meghúzódó, a Hideg-patak partján felépített múzeumfaluról és környezetéről.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A múzeumfalut – melyben az árvai régiók összes jellegzetes vonása jelen van a maga hamisítatlan XIX. századi hangulatával – 1967-ben alakították ki. A korabeli lakóházak, parasztporták, szakrális épületek, az iparosok műhelyei és a kézműves tárgyak mind-mind a látványosság részei.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A skanzen központi eleme az alsóárvai piactér, legértékesebb épülete pedig a XV. századi késő gótikus Szent Erzsébet fatemplom. A patak mellett malomház, fűrészüzem és posztóműhely is látható. A faházak zöme a XVIII-XIX. századból származik, melyekben a tanyák elszegényedett lakosainak életét is bemutatják.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Az Árvai Skanzen egész évben várja a vendégeket, az év minden szakában érdekes programok szórakoztatják a látogatókat.

Galéria
Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik