Virágzó vidékünk

Őszi szépségében tündököl a Brunszvik család egykori angolparkja Martonvásáron

Egy szeletnyi történelem, egy csipetnyi Anglia.
Korábban a témában:

Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot, a kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Brunszvik Antal majd fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett a területen, a kastély köré pedig valódi földi paradicsomot varázsoltak. Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.

A 70 hektáros angolparkot Ferenc alakíttatta ki, melynek fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán, a hársak közé pedig amerikai szivarfát és balkáni vadgesztenyét ültettek.

A parkon átfolyó Szent László patak vizét felduzzasztva kis szigetet is létrehoztak, benne egy szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta rendszeresen felcsendülnek Beethoven melódiái.

De miért Beethoven?

A világhírű zeneszerző a XIX. század első évtizedében többször megfordult a kastély parkjában, s nem véletlenül. Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta ide, ezért barátsága jeléül több darabját – köztük az Appassionata-szonátát – a család tagjainak ajánlotta. A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. A kastélyparkban a szigeten állították fel Pásztor János Beethoven szobrát a zeneköltő halálának 100. évfordulóján.

Felvételeinken a Brunszvik-kastély és környezetének szeptember végi, őszi pompája tárul elénk. Képgalériánkban még több felvétel nézhető meg.

Fotók: Bódi Katalin

8 Fotó megtekintése

Őszi szépségében tündököl a Brunszvik család egykori angolparkja Martonvásáron

Kommentek

Zalakaros, 2019. augusztus 20.
A zalakarosi termáltó 2019. augusztus 19-én. A tóból az alatta húzódó vízelvezetõ rendszer sérülése miatt 2018 májusában elfolyt a víz. A hibát kijavították, megkezdték a meder feltöltését.
MTI/Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.