Virágzó vidékünk

Két hónappal korábban megjelentek idén az első tiszavirágok

ILLUSZTRÁCIÓ/SZABÓ BÁLINT FOTÓ
ILLUSZTRÁCIÓ/SZABÓ BÁLINT FOTÓ
A szokatlan meleg miatt a természet is korábban ébredt.

Június közepén vagy a második felében csodálható meg szokásosan a tiszavirágzás, azonban idén már most megjelentek az első példányok – közölte az Időkép.

Idén már februárban tavaszi meleget tapasztalhattunk, most pedig egyenesen nyárit, így a természet is 3-4 héttel előrébb jár, mint általában. De még ehhez képest is jóval korábban láthatók az első kérészek, Tiszalöknél, a Közép-Tisza felső szakaszán észlelték őket.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) egy rövid életű kérészfaj, amikor befejezi a folyó üledékében töltött hároméves lárvaéletét, imágóként kifejlődve 8-12 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert. Európában a legnagyobb kérészfaj. Lárvái Magyarországon, a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain, vízalatti telepeken élnek nagy tömegben.

Rövid és szenvedélyes vízfeletti életük és tömeges rajzásuk (kirepülésük, násztáncuk, párzásuk, peterakásuk, pusztulásuk), egyedülálló természeti látványosság, aminek az elnevezése tiszavirágzás. Minden évben rendszeres turistalátványosság a Tiszán és mellékfolyóinak néhány napsütötte szakaszán.

Kapcsolódó
Tíz éve nem láttak ilyen hatalmas kérészrajzást a Tiszán
Tiszainokánál az egyedszám az egymilliót is meghaladta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik