Virágzó vidékünk

Elindult a tavaszi természetles, az állatok közösségi megfigyelése

Pixabay
Pixabay
Az állatok védelmét szolgálja az akció.

A tavalyi siker után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület második alkalommal is meghirdeti Tavaszi természetles elnevezésű adatgyűjtő akcióját, mely nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyelésének rögzítésére is alkalmas.

A Tavaszi természetles célja – a Téli madárleshez és a jelenleg is futó Fecskeleshez és Gólyaleshez hasonlóan -, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő, “közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

A sikeres tavalyi program során 1021 felhasználó 1749 helyszínről töltött fel adatokat az adatbázisba, összesen 203 fajról érkezett 18 550 megfigyelési adat.

A programhoz csatlakozni szándékozóknak nem kell mást tenniük, mint a kertjükben vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelni, majd megfigyeléseiket június végéig beküldeni.

Az adatgyűjtő felület ezúttal is a Turdus elnevezésű applikáción és a www.termeszetlesen.mme.hu weboldalon, a felmérés ikonjára kattintva érhető el. A Turdus alkalmazás Android és iOS rendszert használó telefonokon és táblagépeken is fut, és az applikáció használatához videós segédlet is készül.

A második Téli madárles eredményeinek összesítése szerint 944 adatközlő 1125 megfigyelési helyről 141 faj 204 207 egyedéről számolt be, ami 20-szal több fajt és 118 457 egyeddel többet jelent a tavalyihoz képest.

Kapcsolódó
Harmincezer madarat számolt meg a lakosság
Az országos madárszámlálási akció kilenc héten át tartott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik