Mozaik

203 fajt figyeltek meg a tavaszi TermészetLesen

wikimedia commons
wikimedia commons
Az adatgyűjtő program keretében április elejétől június végéig nem csak a környezetünkben élő madarakat, de a kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket is feltölthették az önkéntes megfigyelők.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a  Tavaszi természetles célja – a télen futó madárleshez és a jelenleg is aktív Fecskeleshez és Gólyaleshez hasonlóan –, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő “közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Az eredmények szerint több mint 500 település kertjeiben és parkjaiban zajlottak a megfigyelések. Az adatbázisba 1021 felhasználó töltötte fel adatait, 1749 helyszínről (1297 kert és 452 park). Többségében kisebb kertekben (0-1 hektár: 1360) zajlottak a megfigyelések, de szép számmal akadtak nagyobb kertek és parkok is (1-5 hektár: 244 és 5 hektárnál nagyobb: 145).

Összesen 18 550 megfigyelés érkezett 203 fajról.

A megfigyelt fajok eloszlása az egyes csoportok szerint:

  • madár: 158
  • kétéltű: 14
  • hüllő: 10
  • lepke: 6
  • emlős: 6

Természetesen legnagyobb számban a madarak szerepeltek a fajlistákon, a három leggyakrabban megfigyelt faj a fekete rigó, a széncinege és a házi rozsdafarkú volt. Mivel a lepkék és az emlősök esetében csak hat-hat fajt lehetett választani az adatfeltöltésnél, ezért ezek fajszáma nem lehetett teljes – olvasható a közleményben.

Az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért című pályázat részeként támogatott Tavaszi természetles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe.

Bővebb információk, térkép és adatok a programról a www.mme.hu weboldalon találhatók – áll az MME összegzésében.

Kapcsolódó
Telefonos applikációval segíthetjük a gólyák megfigyelését
A Gólyales app a madarak védelmét is szolgálja.
Olvasói sztorik