Mozaik

Széncinege fiókáktól hangosak a bükki madárodúk

Facebook / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Alaposan befészkeltek az énekesek.

Örömteli hírről tudósított a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, új lakókkal gyarapodtak a kihelyezett madárodúk.

A természetvédők még tavaly tavasszal megtisztították a Geleji erdőt és környékét az elmúlt évtizedekben felhalmozódott szeméttől. 2022 februárjának végén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 34. számú Bükki Helyi Csoportja és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vettek részt az erdőtakarítási akcióban.

A résztvevők a szemétszedés végeztével 10 darab „B” típusú madárodút is kihelyeztek, ezzel próbálva segíteni az akácos részen költő énekesmadarakat. A tavaly nyári ellenőrzés során mindet üresen találták, akkor azt remélték, hogy idén ez másként lesz.

Facebook / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Bejött a számításuk. A napokban ellenőrizték az odúkat, és felfedezték, hogy a 10-ből 8-at költésre, kettőt pedig éjszakázásra használnak a madarak. Az összes foglalt odúban széncinege (Parus major) kotló tojót, kisfiókákat vagy éppen tojásokat találtak.

A Gelej község mellett található egykori kultúrerdő, az alapvetően pusztájáról nevezetes Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet kevés erdeinek egyike.

Az erdő a Borsodi-sík különleges madárvédelmi (HUBN10002) és a Borsodi-Mezőség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési (HUBN20034) Natura 2000 terület része.

A védett erdő fái között megtalálhatók az idegenhonos akácok és amerikai kőrisek mellett a hazai tölgyek, szilek, juharok, hársak is.

Kapcsolódó
Élőben nézhetők az elsők között kikelt tüneményes széncinegék
Bodza és párja gondos szülőknek bizonyultak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik