Életmód

Otthagyták Budapestet, a természet szívében váltották valóra dédelgetett álmukat

Chalet for You
Chalet for You
Az élet hozta úgy, hogy Szilvia és Tibor belevágott a szerelemprojektbe, az idő pedig őket igazolta.

Szilvia és Tibor annak idején Budapesten talált rá a szerelemre, de mindig vidékre húzott a szívük. Szilvia a Bükki Nemzeti Park településén, Répáshután nőtt fel, és közös céljuk volt, hogy egyszer majd hazaköltözzenek – immár közösen.

Az álmaik viszont ennél jóval merészebbek voltak. Hosszú éveken át tervezgették, hogy itt, ezen a világtól szinte teljesen elszigetelt apró faluban igényes szállást hozzanak létre és megmutassák ezt a páratlan helyet másoknak is. Mindezt gazdag befektetők nélkül, a saját elképzeléseik alapján, az utazásaik során összegyűjtött tapasztalataikat és praktikumokat is figyelembe véve, általuk felépítve.

Chalet for You

Ahogy az lenni szokott, sokáig ez az elképzelés a fiókban porosodott és a pár várta a megfelelő alkalmat, hogy lépjen. Mígnem váratlan fordulat állt be az életükben: Tibor egy  saját céget vezetett, amely egy pénzügyi multinak dolgozott, azonban ez megszűnt. Tibornak döntenie kellett, hol folytatja. Két út állt előtte: vagy belevág valamibe, ami átmeneti lesz, és ki tudja, mi sül ki belőle, vagy hatalmas bátorsággal Szilviával nekikezdenek álmaik valóra váltásába.

Utóbbi mellett döntöttek, és mára sikertörténet lett belőle.

2019 elején láttunk hozzá az egészhez, de egyáltalán nem indult zökkenőmentesen. Egy évbe telt, mire megkaptunk minden szükséges építési engedélyt, addig egy kapavágás sem történhetett a területen. A koronavírus-járvány kirobbanása aztán nekünk némiképp segítséget is jelentett, hiszen éjt nappallá téve tudtunk dolgozni a szerelemprojektünkön. Szívünket-lelkünket beletettük ebbe

– emlékezett vissza a kezdetekre Szilva.

Chalet for You

Mivel a falu egy hosszú völgyben helyezkedik el, a pár számára egy percig sem volt kérdés, hogy gerendaházakat építenek. Hat is elférne belőle az erdő szélén lévő, 4300 négyzetméteres telken, de nem akarták, hogy a hely elveszítse a varázsát, túlzsúfolttá váljon.

Mint mondják, ők mindig is azt szerették volna, ha aki elvonulásra, lelassulásra, igazi kikapcsolódásra vágyik, azt megkapja náluk.

Végül 2021 májusában a korlátozások feloldását követen az országgal együtt nyitott ki a Chalet for you. Azóta a náluk pihenők ódákat zengenek a szállásról és a környékről egyaránt.

Répáshuta természetvédelmi területen fekszik, amely egyben kiemelt madárvédelmi terület is, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy nyáron amerre a szem ellát, madarak repkednek és megnyugtató csicsergésükkel csalnak mosolyt az ember arcára. A madárka motívum több helyen is visszaköszön a gerendaházakban, melyek nevüket is szárnyasokról kapták, így lettek Szalakóta és Széncinege ház.

Chalet for You

Az ember a természet luxusában érezheti itt magát. Mindkét épülethez saját jakuzzi tartozik, amelyből éjszaka akár a csillagokat is nézhetjük. A domb tetején egy panorámás finn szauna is rendelkezésre áll.

Szilvia és Tibor a vendégszeretetével teszi teljessé az ott tartózkodást. Reggel faodúkba helyezik el a bőséges reggelit, amiben kizárólag a környékbeli termelők által készített finomságok kerülnek a kolbásztól a különböző sajtokon át a házi lekvárig. Ezt kis kosárkában találják meg a vendégek, akik a szálláson fogyaszthatják el a finomságokat.

Chalet for You

Gerendaházaink teljes üvegfelületet kaptak, hogy még ezzel is igazán közel hozzuk a természetet: akár az ágyból, vagy akár szaunázás közben gyönyörködhessetek a természet látványában minden évszakban más-más hangulattal. Fontos szempont volt a stílus, a funkcionalitás és a magas minőség. A belső kialakítás a skandináv-modern jegyek és a rusztikus stílus ötvözete. Így egyedi tervezésű és készítésű bútorokkal, rönk asztalkákkal, kiegészítőkkel rendeztük be a házakat. A meleg kuckózós hangulatról egy elektromos látványkandalló gondoskodik, így nem kell a begyújtással bajlódni

– mutatott rá Tibor.

Mivel a falu és a gerendaházak is a Bükki Nemzeti Park területén találhatók, az aktív kikapcsolódás kedvelőinek is számtalan programlehetőség kínálkozik, legyen bármilyen évszak is.

Chalet for You

Kiváló például a terület csillagnézésre: a park 2017-ben kapta meg a Csillagos Égbolt Park címet az IDA International Dark-Sky Association – Nemzetközi Sötétégbolt Szövetségtől, mert itt kivételesen alacsony a fényszennyezettség, ráadásul a falu közvilágítását is borostyán színűre cserélték, hogy ezt minimálisra csökkentsék. Nem véletlen az sem, hogy a szállás alig pár perc sétára van a nemrég átadott Bükki Csillagdától, amely Közép-Európában egyedülálló módon biztosít lehetőséget a csillagászati megfigyelések számára.

Kapcsolódó
Megnyitott és párját ritkítja a Bükk legújabb turisztikai attrakciója
Mától várják a látogatókat a Bükki Csillagdába.

Legyen akár nyár, ősz, tél vagy tavasz, a környéken számtalan opció van a túrázásra, miközben bámulatos panorámában gyönyörködhetünk, de a mindig csodálatos Lillafüred is mindössze húsz percnyi autóútra van innen.

Szilvia és Tibor szálláshelye minden tekintetben más, mint a többi, de a legfontosabb, hogy mivel gyerekükként tekintenek a projektre, úgy is kezelik azt nap, mint nap. Miközben folyamatosan azon gondolkoznak, hogyan lehetne jobbá tenni ezt a mesés helyet, törekednek arra, hogy minden vendég otthon érezze magát.

És ezt az akadályt sikerrel is veszik: aki egyszer itt járt, később hazavágyik ide.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

chalet for you (@chaletforyou) által megosztott bejegyzés

Kapcsolódó
Magyarországon is hódító útjukra indulhatnak a miniházak
Van, aki kényszerből költözik miniházba vagy tudatos, akár ökológiai megfontolásból, és egyre többen látnak benne üzleti lehetőséget is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik