Kertünk-Portánk

Agyagból nyomtatták ki 3D-ben a jövő álomházát

lago Corazza
lago Corazza
Mikor az új technológia találkozik az ősi anyagokkal.

A  föld építőanyagként való felhasználása a világ egyik legrégebbi technikája, amely 10 000 éves múltra tekint vissza a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Akár döngölik, szalmával keverik vagy tömbökké tömörítik, a sárral való építés továbbra is az egyszerűbb építési módszerek közé tartozik. Néhány újabb technológia viszont jelentősen előmozdította a fejlődését. Ilyen például a 3D nyomtatás.

Annak ellenére, hogy néhány jogos kritikát hallani a 3D nyomtatás technológiai megoldásairól, vitathatatlan előnye ezeknek az otthonoknak a megfizethetősége és a gyors megvalósítása.  Például ahelyett, hogy a többi prototípushoz hasonlóan szén-dioxid-intenzív betongumiból építenék, helyi forrásból származó agyagot használnak. Ez a földalapú anyag még néhány szigetelő tulajdonsággal is rendelkezik, köszönhetően például a rizstermesztés néhány melléktermékének, amelyeket belekevernek.

A csúcstechnológia és az ősi anyagok boldog házasságának egyik nagyszerű példája a TECLA kis ház projektje, melyet az olaszországi Ravenna melletti Massa Lombardában nyomtattak ki.

lago Corazza

Az olasz Mario Cucinella Architects (MCA) és a WASP olasz 3D-nyomtató cég  együttműködésében tervezett projekt célja annak bemutatása, hogy egy “új körkörös házmodell” hogyan tud megoldást nyújtani számos problémára.

Az első 3D-nyomtatott agyagból készült otthon megálmodója, Mario Cucinella reméli, hogy programterve életképes megoldás lehet olyan emberek számára, akiknek nincs megfelelő lakhelyük.

Az elmúlt néhány évben számos 3D-nyomtatott otthont és közösségi házat építettek a világon, de míg a korábbi szerkezetek betonból vagy szintetikus anyagokból, például műanyagból épültek, a TECLA technológia alapja az agyag. Cucinella úgy véli, hogy ezzel a módszerrel a világ különböző részein természetbarát módon valósítható meg ezen házak építése. Különösen hasznos lehet az elmaradott vidéki területeken, ahol nehezebb lehet ipari építőanyagokhoz jutni.

lago Corazza

Az agyaggal történő nyomtatásnak vannak hátrányai is

Ez sokkal lassabb folyamat, mint a gyorsan száradó beton – a minta 200 óra alatt kinyomtatható, de az éghajlattól függően az agyagkeverék hetekig is száradhat, és magassági korlátai is vannak. Ugyanakkor az építkezés egyszerűsége lehetővé teszi,  hogy a TECLA épületei számos országban alkalmasak lehetnek lakhatásra. A világ népességének növekedéséhez hozzáférhető és megfizethető lakásokra lesz szükség.

Sokkal több helyen építhetsz ilyen házat, ha nem függsz valamilyen konkrét terméktől

– magyarázta Cucinella egy videóinterjúban.

A hagyomány találkozása az új technológiával

Cucinella rámutatott, hogy az otthonok földből építése nem új keletű. A föld, víz és szerves anyagok keverékéből készült “Adobe” a világ egyik legkorábbi építőanyaga, amely tartósságáról, biológiailag lebonthatóságáról és természetes szigeteléséről ismert.

A kihívás valójában az volt, hogy  egy régi anyagot úgy ötvözzünk az új technológiával, hogy mindeközben ház formája is megfelelő legyen.

A Crane WASP nyomtatók a kikevert természetes anyagokból rétegről rétegre nyomtatták a 60 négyzetméteres prototípust. A dizájn két kör alakú teret tartalmaz, amelyek egymáshoz kapcsolódnak, és mindegyikben tetőablakok szűrik a fényt a texturált falakra. A házban nappali, hálószoba és fürdőszoba található. Berendezései, beleértve az asztalokat és székeket is nyomtathatók, míg az olyan részeket, mint az ajtók és ablakok, utólagosan kerültek beépítésre.

lago Corazza

lago Corazza

lago Corazza

A TECLA házai más-más formát öltenek különböző országokban. A kialakítást a helyhez és a különböző éghajlathoz igazítják majd. Mindezen túl az  építési folyamat könnyen tanítható és széles körben alkalmazható.

Nem hiszem, hogy abban a helyzetben vagyunk, hogy kijelenthessük, ez lesz a bolygó összes házának jövője, de szerintem a 3D nyomtatás forradalma sok embernek nyújthat biztos lakhatást

-említette az építész.

Szén-dioxid semleges célok

Cucinella úgy véli, hogy a természetes anyagokkal történő 3D-nyomtatás fontos technológiai és klímavédelmi eszköz lehet, hiszen a TECLA kevés hulladékkal számol és az építési folyamat sokkal kevesebb energiát használ fel, mint egy hagyományos otthon építése.

Amikor a fenntarthatóságról beszélünk, úgy gondolom, hogy az építkezés folyamatára is gondolnunk kell, mivel a hagyományos építkezés sok esetben nagy ökológiai lábnyomot hagy.

– mondta Cucinella.

lago Corazza

Úgy véli, tanulhatunk az iparosodás előtti építészeti tervezésből, hogy olyan házak épüljenek, amelyek nem károsítják a bolygót.

Ha a múltba tekintünk, jól láthatjuk, hogy évszázadokon keresztül képesek voltunk kisebb energiafelhasználással  is házakat építeni. Újra kell tanulnunk ezt az ősi tudást.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik