Kertünk-Portánk

Méltatlanul hanyagolt bútordarab a gardróbszekrény

Egy jól megtervezett, igényesen kivitelezett darab ingatlanunk értékét is növelheti.

Magyarországon még nincs olyan kultúrája a gardróbszekrényeknek, mint a nyugati országokban, nem tulajdonítanak neki akkora jelentőséget, mint például egy konyhabútornak. Alaptalan ez a megkülönböztetés, hiszen sok esetben egy beépített szekrényt is több évtizedig használunk, egy személyünkhöz és életmódunkhoz illeszkedő darab meghatározója lehet életminőségünknek.

A konyhabútor presztízsét emeli, hogy otthonunk egyik központi helyiségében található, ahol sok időt töltünk, vendégeink is gyönyörködhetnek benne. A gardróbnak nincs meghatározott helye, lehet egy külön szoba, kialakíthatjuk folyosón vagy akár a hálószobánkban. Az utóbbi esetben ez az a bútordarab, amit ébredést követően először pillantunk meg a nap folyamán, elalvás előtt pedig utoljára. A látvány és a hozzá kapcsolódó érzés meghatározza hangulatunkat mind a nappal, mind az éjszaka folyamán.

A gardróbszekrény egy olyan bútordarab, amit költözéskor nem viszünk magunkkal. Eladás esetén növeli az ingatlan értékét, vonzó és praktikus kialakítása vásárlásra csábíthatja a bizonytalan érdeklődőket. Nem beszélve arról, hogy nagy rugalmassággal átalakítható az új lakó igényeihez vagy éppen a mi megváltozott körülményeinkhez igazítva

– hangsúlyozta Kovács Gyula gardróbspecialista, a gardobmegoldasok.hu weboldal tulajdonosa.

A specializálódásé a jövő

Az emberek nincsenek tisztában a gardróbok személyre szabhatóságával, többnyire az áruházakban is megtalálható bútordarabokhoz hasonlítják őket. Manapság ez már koránt sincs így, a korábban elsődlegesen megfogalmazott elvárás, hogy minél több minden férjen el benne, ma már alapnak számít, ezen felül számos olyan kívánalomnak is eleget tesznek, ami megrendelőként eszünkbe sem jutna.

Erre nyújtanak segédkezet a kifejezetten gardróbszekrények kivitelezésére specializálódott szakemberek, akik – mivel kizárólag ezzel a bútortípussal foglalkoznak – jelentős tudásanyaggal és tapasztalattal felvértezve állnak szolgálatunkra.

Abban hiszek, hogy aki mindenhez ért, az semmihez nem ért igazán. Nagyon fontosnak tartom az elköteleződést valamilyen terület mellett, amit a szakember kellő mélységben képes tanulmányozni, magáévá tenni. Ez a szellemiség hazánkban még nem terjedt el, de azt gondolom, a jövőben egyre több vállalkozás, illetve vállalkozó ismeri majd fel ennek szükségszerűségét

– mondta Kovács Gyula gardróbspecialista.

Egy jó gardrób csökkenti a napi stresszt

El kell fogadni, hogy egy gardróbszekrény megvásárlása nem annyiból áll, hogy kiválasztunk egyet az áruházban, majd néhány nap múlva házhoz szállítják. Az egyedi gardróbok megtervezése és legyártása 2-2,5 hónapos folyamat is lehet. Helyszíni felmérés, egyeztetés és komoly tervezőmunka előzi meg a gyártást, annak érdekében, hogy a végeredmény maximális elégedettséget okozzon új tulajdonosának.

A tervezés során a két legfontosabb szempont, hogy a gardróbszekrényt kényelmes legyen használni és minél több minden férjen el benne. A szekrény használóinak magasságát, szokásait figyelembe véve aktív és passzív zónákat kell kialakítani, előbbit a napi szinten előkerülő, utóbbit a ritkábban használt tárgyak tárolására.

Azokat a fiókokat, amelyekben alsóruházatot tartunk, hajlamosak vagyunk lentebbi régióban elhelyezni, így újra és újra le kell hajolnunk, ha ki szeretnénk onnan venni valamit. Éppen ezért célszerű ezeket a fiókokat derékmagasságba illeszteni.

Látszólag apró dolgok ezek, mégis ha odafigyelünk a praktikus és logikus kialakításra, rengeteg stressztől kímélhetjük meg magunkat akár a reggeli öltözködés, akár egy mosás-vasalás utáni elpakolás során. Míg régen a gardrób egy szükséges tároló volt csupán, ma már a tudatos otthonteremtés egyik eszköze.

„Forradalmian régi”

Magyarországon eddig leginkább a fehér vagy világosszürke gardróbok voltak népszerűek, variációs lehetőséget a felhasznált fa alapanyag összetétele és a felület kezelése – magasfényű, matt – jelentett. A hazánkban újszerűnek számító klasszikus angol gardrób plusz lehetőséget ad arra, hogy a bútordarab külső megjelenésében is még inkább személyiségünkhöz, otthonunk stílusához illeszkedhessen.

Kapcsolódó
Az otthon melegét sugározzák a keszthelyi mester kályhái
A fazekasságot is elsajátította, csempegyártáshoz és kerámiák készítéséhez is ért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik