Kertünk-Portánk

Napelemes kenderház bizonyítja, hogy lehet fenntartható módon építkezni

Sunimplant
Sunimplant
A napelemekből álló gömbforma hűti a házat, miközben áramot termel.

Sokan vízionálják, hogy  Marokkó a napelemes otthonok bölcsője lehet. Ennek első miniprojektjét, a kenderből épített Sunimplant még 2019-ben mutatták be, hatalmas sikerrel.

A “gömbházat” a Solar Decathlon versenyén marokkói építészhallgatók tervezték és építették. A versenykiírásban fontos kritérium volt, hogy fenntartható legyen, és olyan innovatív épületek szülessenek, amelyek kizárólag napenergiával működnek. A megvalósult kenderház tökéletesen megfelelt az elvárásoknak. A legmelegebb időszakokban is képes kellemes hőmérsékletet biztosítani a villamoshálózat nélküli területeken.

Sunimplant

A kenderbeton falakból épült házat napelemekből álló gömbalakzat veszi körül, amely kettős célt szolgál: árnyékolja az otthont, miközben minden szögből befogja a napfényt és villamosenergiát termel.

A 90 négyzetméteres ház építésének összköltsége 120 ezer dollár.

Sunimplant

A kettős héjú homlokzat kender, föld és biohabarcs keverékéből, valamint a vákuum-injekciós technológiával előállított kenderrostokat tartalmazó biokompozitokból áll. A gömb alakú kenderalapú héjon 24 rugalmas fotovoltaikus napelem található.

A projektben részvevő németországi Monika Bruemmer a kendert a marokkói klímára alkalmas fantasztikus építőanyagnak tekintette. Mint mondta:

A kender nemcsak jól illeszkedik a nappal-éjszaka ciklushoz és az azt követő hőmérséklet-különbségekhez, hanem szerves jellege miatt több évtized után is teljesen újjá tudjuk építeni a házat.

Hasznosítsd újra, használd fel és értelmezd újra

Esra Kiygin projektmenedzser nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy arra törekedtek, hogy tervezéskor mindent felülmúljanak, és ne csak a napenergiát építsenek be, hanem egy önellátó, fenntartható házat biztosítsanak. Ebben a megközelítésben kulcsfontosságú volt a mikroalgás tó, amely lehetővé teszi, hogy a szennyvízfolyamokat újra felhasználható energiává alakítsák át.

Ily módon a ház független ökoszisztémaként működhet, nem támaszkodhat semmilyen más áramforrásra

-mondta Kiygin.

A „kenderház” jól mutatja, hogyan lehet ökológiailag fenntartható módon építeni. Az épület a jövőbe tekint és nem csak Észak-Afrikában, hanem a kender építőipari felhasználásában is fordulatot jelenthet. Ezt bizonyítja, hogy a kender alapú építőanyagok iránti kereslet az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődést mutat, különösen azóta, hogy bebizonyosodott, hogy a növény helyettesítheti az üvegszálat és a hagyományos gipszkartonokat, mindemellett kiváló hőmérsékletszabályozást, tűzvédelmet és zajcsökkentést biztosít.

Kapcsolódó
Csodaszép mesejárdát készített a matematika tanárnő
Olyat alkotott, amiben kicsit benne van az élete.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik