Életmód

Ajándékvásárlásnál is tedd fel a kérdést: miből készült, mennyit utazott?

Pixabay / AnnLarin
Pixabay / AnnLarin
Mire figyeljünk, ha környezettudatos ajándékot szeretnénk vásárolni? Összegyűjtöttünk néhány tippet.

A karácsonyi ünnepkör kapcsán is egyre többen figyelünk arra, hogy az ajándék és az ünnep ne csak szép, hanem környezettudatos is legyen.

Kapcsolódó
Környezetbarát karácsonyod lesz, ha ezt a nyolc dolgot magad készíted
Ha eddig nem költöttél rájuk, már ne is vedd fel ezeket a karácsonyi bevásárlólistádra.

Akár műanyagmentesek, akár tartósak, fenntartható forrásból származnak vagy komposztálhatók, ezek mind környezetbarát ajándékok, melyek kiválasztásához mondunk néhány ötletet.

  • Az alábbi kérdéseket tegyük fel magunkban mielőtt megvásároljuk a kiszemelt ajándékot: miből készült, hol készült és mennyit utazott? Tartós lesz, vagy hamar kimegy a divatból? Valóban szüksége van rá az ajándékozottnak?
  • Tegyük fel ugyanezeket a kérdéseket egy márka vagy üzlet esetén is. Mit tesznek azért, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon a cég? Mennyire környezetbarát például a kiszállításuk vagy a csomagolásuk ?
  • Boltlátogatás kontra online rendelés – ha a kérdéses üzlet közelében lakunk, fenntarthatóbb, ha gyalog vagy tömegközlekedéssel utazunk, nem pedig az online rendelést választjuk. Ha nem a közelben lakunk, mérlegeljük azt is, hogy mi lenne a környezetkímélőbb megoldás?
  • Ha online vásárolunk, próbáljuk 1 vagy 2  kereskedőtől beszerezni az ajándékot, hogy kevesebb rendelést kelljen kézbesíteni.
  • Szervezzünk meg mindent időben, a másnapi kézbesítés választása helyett.
  • Vigyünk magunkkal saját táskát, ha személyesen megyünk a boltba.
  • A termékek vásárlásakor kérjünk kezelési útmutatót, hogy továbbadhassuk azokat és hosszabb ideig tarthassanak.
  • Csomagoljuk az ajándékokat újrahasznosítható csomagolópapírba.

Pixabay/Dom_Dybt

Lakberendezés

Lakberendezési – és műtárgyak esetében érdemes odafigyelni arra, hogy természetes és/ vagy újrahasznosított alapanyokból készült cikkeket vásároljunk. Ha pénztárcánkhoz mérve drágának bizonyul a helyi művészek, szakemberek által készített tárgy,  akkor  találunk  már olyan nagyobb cégeket is, akik gyártásuk során odafigyelnek arra, hogy minél fenntarthatóbb módon vagy  újrahasznosított alapanyagból készítse termékeit. Ha van időnk és kedvünk hozzá akár saját kezűleg is készíthetünk valamit.

Pixabay/ SilviaRita

Öltözködés

Ruha: itthon is egyre több olyan tehetséges tervező jelenik meg, akik odafigyelnek arra, hogy minőségi, tartós és természetes textíliákkal dolgozzanak. Ráadásul helyi termék, biztosan egyedi és  tartós ruhadarab lesz, amit vásárolunk. Az ökodivat iránti igényt egyre több, ezt világhírű márkák is felismerték már és támogatják a környezettudatos divattervezőket, vagy épp saját „öko” kollekciókat készítenek.

Játékok

A játékboltokban beszerezhető játékok között is egyre több környezetbarát darab különleges grafikákkal érdekes, fejlesztő feladatokkal. Ezen játékok ( pl. Marbushka) mindegyike valamilyen szempontból kapcsolódik a környezetvédelem témájához, így a gyermekeket játszva tanítja Földünk védelmének fontosságára. Ezekkel a játékokkal a csemeték többek között megtanulhatják a hulladék újrahasznosításának fontosságát, a megújuló energiák működését és a természetes víztisztulás folyamatát.

Pixabay / RitaE

Szépségápolási cikkek

A szépségipart átkutatva is egyre több cégnél észrevehető, hogy a termékek összetételénél, csomagolásakor és legyártásakor olyan szempontokat tesznek első helyre, amivel a Föld egészségi állapotát próbálják óvni, javítani és ez leginkább a piaci igénynek köszönhető. Lássuk mely cég és hogyan, mivel járul hozzá bolygónk megóvásához.

  •  Újratölthető csomagolás
  •  Újrahasznosítható csomagolás – Ide tartoznak azok a gyártók, akiknek a tároló tégelyei 100%-ig újrahasznosítható műanyagban kaphatók.
  • Biológiailag lebomló csomagolás – Azok a termékek is környezettudatos jelzőt viselnek, amelyek biológiailag lebomló anyagokból készülnek. Ilyen például a Nivea arclemosó kendője, amely 100%-ig növényi rostokból készül.
  • Természetes összetevők – Az Adrienne Feller vagy a PomPom  magyar kozmetikum kizárólag natúr, illetve bio alapanyagokat használ fel a termékeiben, amelyeket kézzel gyártanak. Így elenyésző ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.
  • A Zero Impact logóval rendelkező cégeknek az a céljuk, hogy lenullázzák ökológia lábnyomukat. Ők kizárólag megújuló energiaforrásokat használnak a gyártás folyamán, a CO2-kibocsájtásukat pedig erdők telepítésével kompenzálják. Ha ilyen logóval ellátott termékeket vásárolunk, biztosan hozzájárulunk bolygónk védelméhez.
Kapcsolódó
Ökocimkék segítenek a tudatos vásárlásban
Kampány kezdődött a környezettudatos vásárlás fontosságának hangsúlyozásáért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik