Otthon készült

Környezetbarát karácsonyod lesz, ha ezt a nyolc dolgot magad készíted

Ha eddig nem költöttél rájuk, már ne is vedd fel ezeket a karácsonyi bevásárlólistádra.

Ha eddig nem költöttél rájuk, már ne is vedd fel ezeket a karácsonyi bevásárlólistádra. Mutatunk tippeket, hogyan kerülheted el, hogy fölöslegesen túlköltekezz. A fárasztó bevásárlásra vesztegetett idődet használd fel arra inkább, hogy otthon készült alternatívákkal helyettesítsd a karácsonyi kiegészítőket.

1. Sütis dobozok

Praktikus megoldás, ha van belőle egy-kettő, de újabbat ne vegyél, hisz a mézes sütemények ugyanolyan jól tárolhatóak például egy karácsonyira szabott, fenyőgallyal körbetekert befőttes üvegben, mint a mikulásszános fémdobozban. Régi ajándékdobozokat is áttervezhetsz erre a célra, de akár kis kézműves papírzacskókat is készíthetsz régi papír bevásárlótáskákból, amiket szalaggal és örökzöld gallyal díszíthetünk.

Fotó: Pixabay

2. Ajándék kísérő kártyák

Fölösleges pazarlás az ajándék kísérő kártyák megvásárlása, ráadásul az amúgy is tetemes szemétmennyiséget gyarapítják, akárcsak a csomagolópapír. Írjuk fel mi magunk egy papírdarabkára a megajándékozott nevét vagy a neki szánt üzenetet. Akár ki is cicomázhatjuk filctollal az így hasznosított papírt, a lehetőségek végtelenek.

3. Képeslapok

Igaz, hogy nagyon szép szokás karácsonykor üdvözlőlapot küldeni a szeretteinknek, barátainknak, de mégsem szükséges ebből a célból képeslapot vásárolnunk. Minden háztartásban akad papír bőséggel, amit már nem tud használni. Fessük, rajzoljuk ezeket kedvünkre, akár megmaradt csomagolópapírt is használhatunk hozzá, még pedig borítékot is hajtogathatunk a magunk kedvére és ízlésére.

4. Csomagolópapír

Szeretjük megadni az ajándékozás módját, de nem árt, ha azt is tudjuk, hogy a karácsonyi csomagolópapírok zöme az ünnepek után az újra nem hasznosítható hulladéktömeget növeli nem kis mértékben. A Stanfordi Egyetem felmérése szerint, ha minden amerikai család három ajándékot csomagolna újra felhasznált anyagokba, a megtakarított papír 45 ezer futballpályát fedne le teljes egészében.

Fotó: Flickr/Annalea Hart

5. Csillogó girland

A karácsonyhoz hozzátartozik a csillogás, de idén beérhetjük az izzósorral, és díszíthetjük fánkat a műanyag girlandok helyett természetes anyagból készült füzérekkel. Ha például popcornt készítünk, felfőzhetjük azt cérnaszálra, amiből jó hosszú füzért köthetünk. Az ünnepek után a maradékot komposztálhatjuk.

6. Karácsonyfadíszek

Nagyon szép, míves karácsonyfa díszeket árulnak ilyenkor mindenütt, a kézműves termékektől kezdve az ipari tömegárukig hatalmas a kínálat. De idén kipróbálhatunk valami mást is, ami ráadásul a pénztárcánkat is kíméli, és szemetet sem gyártunk vele. Könnyen beszerezhetünk például diót, aminek a héját ügyesen akár ketté is szedhetjük, aztán pedig a fél dióhéjakat használhatjuk díszítésre, a belét pedig a süteménybe tehetjük. A vad- vagy szelídgesztenye, a makk is megfelel, ha ősszel gyűjtögettünk belőlük. Persze a dióból egészben is feláldozhatunk erre a célra valamennyit, hisz a diós sütemények karácsony múltával is ízleni fognak.  A már nem használt sütikiszúróinkat is felaggathatjuk a fára, igazán jól mutatnak, különösen a fémből készültek.

7. Illatgyertyák

Nagy divatjukat élik az illatgyertyák, de a költséges variációk helyett otthoni praktikákkal is megteremthetjük a karácsonyi hangulatot. Magunk is készíthetünk illatos mécsest, ha a viaszt kettévágott narancshéjba töltjük. Ha nincs ehhez affinitásunk, az is elég, ha egy narancsot teletűzdelünk szegfőszeggel, és tálra állítjuk egy központi helyen a lakásban. Garantáltan karácsonyi illatot áraszt napokig, ráadásul mutatós is az így készült illatosító.

8. Díszes asztalterítők

A szépséges terítők vonzzák a zsírcseppeket vagy a vörösbort, ezért jobb választás lehet egy egyszerű vászonterítő, amit magas hőfokon is moshatunk. Ha pedig mégis valamilyen különleges rusztikus megoldásra vágyunk, hímezhetünk bele néhány egyszerű karácsonyi motívumot, vagy vághatunk ki fehér filcből hópelyheket is, amivel az egyszerű abroszt is ünnepivé varázsolhatjuk.

Kiemelt kép: Pixabay

Balatonlelle adventi büszkesége a fából faragott betlehem
A nagyméretű szoborcsoport a nyári fafaragó tábor alkotóinak keze munkáját dicséri.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik