Kertünk-Portánk

Otthontervezés, avagy tökéletes irányt mutat a jövő évi prognózis

Pixabay/dreamimagi
Pixabay/dreamimagi
Hódít a természetközeliség, a fenntarthatóság és a retro.

Otthonaink az idén is többfunkciósak  voltak, mind  lakó-, mind munkahelyi terekként szolgáltak. Ez határozza meg jövőre is a belsőépítészeti trendeket.

2022-ben a tervezés során továbbra is a természeté és a fenntarthatóságé lesz a főszerep

– mondja Bo Hellberg, a String Furniture piacelemzője.

A retró és a természetes színek, a bézs, a meleg színek és a zöld különböző árnyalatainak keveréke lesz. Általában semlegesebb színséma. Továbbra is ideális otthoni irodát szeretnénk, mely praktikus és stílusos.

Fenntarthatóság és természetes anyagok

Az előrejelzések szerint a fenntarthatóság, a felelősségteljes anyaghasználat és a „biofília” trend erősödése lesz a jövő év vezető dizájn trendje.

Egyrészt elmozdulás érzékelhető az újrahasznosított fából készült bútorok és az újrahasznosított üvegből és fémből készült kiegészítők felé.

Főszerepet kapnak a vintage textíliák és szövetek, amelyeket fenntartható módon állítanak elő, és olyan szellemiséggel, amely elhatárolódik  a tömeggyártástól. Olyan felelős vállalatoktól vásárolunk, amelyek középpontjában a fenntarthatóság áll, és akik az életen át tartó, kézzel készített termékekre helyezik a hangsúlyt.

Bútoraink is a felelős tervezés és gyártás felé haladnak. A parafa például nagy szerepet játszik majd a növekvő „biofília” trendben. A megújuló és biológiailag lebomló parafa 2022-ben bekerül a konyhákba is. A parafa a „biofília” irányzat része, aminek lényegi eleme a természet “beköltöztetése” otthonunkba.

Főszerepben tehát a természetes anyagok és a növények lesznek. Mindez nyilvánvalóan fenntartható és meleg textúrát hoz bármilyen felületre vagy térbe, de ideális szigetelésre is.

Pixabay

Lakóterek átszervezése

A konyhaasztalnál vagy a családi kanapén elhelyezett rögtönzött otthoni irodák 2022-ben megszűnnek. A hibrid munkavégzés irányába mutató tendencia egy fejlettebb munkaterület kialakítását teszi szükségessé.

Ben így nyilatkozik:

2020 megváltoztatta azt, ahogyan éltünk, aludtunk és dolgoztunk. Megtörtént az elmozdulás a “zónázás” irányába, és különböző területekre bontottuk életünket. A felosztással könnyebben megőriztük a normális életet egy nagyon abnormális helyzetben.

Most a helyiségek jól alakíthatóságát tartjuk a döntéseink előterében, jövőre pedig olyan darabokat fogunk keresni, amelyek kettős funkciót töltenek be, amelyek alkalmazkodni tudnak a  napközbeni változásokhoz.

Kényelmes munkaterületeket alakítsunk ki otthonunkban és keressünk olyan termékeket, amelyek ebben segítenek, például vonzó ergonomikus székek, jó tárolási lehetőségek, szép íróasztal.

Természet inspirálta dizájn

Vigyük be a terekbe a természetet; ez egy olyan trend, amelyről egy ideje beszélünk, de jövőre meg is valósul – mondja Ben.

Látni fogjuk, hogy zöld és természetes tónusok keverednek a belső tereinkbe, a növények és a akár egy fa elhelyezésével. És a terrakotta. Szeretni fogjuk a zöld bársony kanapékat, zsálya vagy olíva színre festett falakat és  juta textúrájú szőnyegeket.

2022 a szürke és a zöld illetve a szürkészöld éve lesz. Ezek a színek tökéletesek a nappaliba, mivel a harmónia és a megújulás színe, és nagyszerű módja annak, hogy  beinvitáljuk a természetet.

A barnák és terracotta színek ugyanakkor egy kis melegséget árasztanak. Az ősz és a tél legjobb választásai lesznek. 

Pixabay/muntrzir

A kék az új fekete

Az év elején a Dulux a “Bright Skies”-t, a világos és szellős kéket választotta 2022-es év színének. A nyugalmat és pihenést elősegítő árnyalat tökéletes választás hálószobába, valamint friss és levegős alapja lehet a konyhának és a fürdőszobának.

Jövőre a kék lesz a hálószobák egyik legnépszerűbb. Pozitív hatással van a hangulatra, mivel összeköt bennünket a kék éggel vagy óceánnal.  Segít, hogy nyugodtnak érezzük magunkat… Akár egy sötétkék falat, akár egy kék textúrájú paplanhuzatot választunk, jó döntés lesz.

Pixabay/Keresi72

Régiségek és takarékosság

Az előrejelzések szerint a régiségek lesznek az otthonok legkedveltebb részei, a milleniumi és a Z generáció pedig egyre inkább használt piactereket és alkalmazásokat keres.

Olyan újrahasznosított, antik vagy használt bútorokat keresünk, amelyeknek van történetük

– említi a piacelemző.

Nem csak az eredete kelt nagyszerű beszélgetéseket, de ez egy zöldebb megközelítése otthonaink berendezésének is. Ez különösen igaz az antik fabútorokra. A század közepén készült dohányzóasztalok és székek mindig is népszerűek lesznek, de látni fogjuk a dekoratívabb, 17. századi stílusok újjáéledését olyan átgondolt részletekkel, mint a kézzel esztergált orsó vagy a csavart lábak.

Pixabay/mikes-phtography

Visszatér a retro

A jövő évi trendeket a kultúra fogja vezérelni.  A 70-es és 80-as évek belsőépítészetének nosztalgikus elemei 2022-ben kezdenek visszatérni. Gondoljunk a már sok helyen látható plüss, kényelmes, lekerekített szélű bársony fotelekre, olyan tárgyakra, amelyek táplálják a lelket. A gyakorlatban ez olyan nosztalgikus elemek újjáéledését jelentik, mint például a boucle, a fémek és a színes üveg.

Világítás tekintetében is a hetvenes-nyolcvanas évek nosztalgikus dizájnelemei térnek vissza. Matthew Currington, a The Lighting Superstore műszaki igazgatója erről így nyilatkozott:

2022-ben a hetvenes évek trendje minden eddiginél nagyobb lesz, a luxuszöldek, a türkiz, a napsárgák és a meleg narancssárga árnyalataival. A hetvenes évek csillogásának gyengédebb verziójával.

Kapcsolódó
Téglafal öltözteti a mesés otthont
Tökéletes harmónia és szépség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik