Mozaik

Rangos nemzetközi díjat nyert egy magyar szánkó

A Slē nem olyan, mint azok a szánkók, amelyeket ismerünk.

A legrangosabb nemzetközi design díj, a Red Dot “best of the best”, melynek eredete 1955-ben nyúlik vissza, s célja, hogy minden évben 48 kategóriában díjazza az adott évben létrehozott legjobb termékeket. Idén 4218 pályázóból mindössze 35 alkotónak ítélték oda a rangos elismerést, melynek egyikét Miklósi Ádám Slē  nevű szánkója nyerte, tudtuk meg a Stilblog.hu oldaláról.

Az innovatív szánkó inspirációjául a hajlított rétegelt lemez, mint anyag és szerkezet szolgált.

A tervezés során szerettem volna egy olyan szánkót elkészíteni, amely egyaránt alkalmas gyerekek és felnőttek számára. Játékos, ugyanakkor letisztult formavilágot álmodtam meg, amely egy skandináv bútorhoz hasonlóan minimalista és minőségi megjelenést kölcsönöz felhasználója számára

– mesélte Ádám a szánkóról.

Fotó: Miklósi Ádám

A Slē nem olyan, mint azok a szánkók, amelyeket ismerünk. A szánkó kényelmes és biztonságos, hála a visszafelé döntött ülőlapnak. A kettős íves konstrukció pedig az oldal és keresztirányban fellépő erők csökkentését teszi lehetővé egy stabil, de ugyanakkor rugalmas szerkezetként.

A rétegelt lemez hajlítás a bútoripar egyik vezető ágazatává nőtte ki magát a századforduló során. A Slē szempontjából a technológia és a funkció gyökeresen meghatározta a formavilágot, mely szakít a mindannyiunk fejében élő szánkóról alkotott képpel. A rétegelt lemez fizikai tulajdonságai (kopásállóság, nedvességgel szembeni kiváló tűrőképesség, rugalmasság) remek választássá teszik a felhasználás szempontjából.

A Slē fejlesztését Ádám 2019 év elején kezdte el, és idén télen remélhetőleg sor kerülhet már a prototípus tesztelésére.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

adam – industrial designer (@adammiklosi_design) által megosztott bejegyzés, Szept 25., 2019, időpont: 10:38 (PDT időzóna szerint)

Kiemelt kép: Miklósi Ádám

4 inspiráló lakberendezési blog az instagramról
Négy tehetséges enteriőrstylist az ElleDecor magazin ajánlásban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik