Virágzó vidékünk

Murgyét is lehet kóstolni az idei hortobágyi kihajtáson

MTI/Vajda János
MTI/Vajda János
Új programelemmel gazdagodik az idei Kihajtási Ünnep Hortobágyon! A vármegyei önkormányzata is csatlakozik a hortobágyi hagyományőrző eseményhez a “Vármegye kóstolgató” elnevezésű gasztronómiai rendezvényével! Összesen 17 település viszi el ízeit az április 27-ei rendezvényre.

Az április 27-ei rendezvény 9.30 órakor veszi kezdetét a Mátai Ménesben, fő eleme 14 órakor kezdődik, amikor is a központi Arénába 300 racka vonul be, tovább szürke marha, bivalyfogat, csikósok és egy 110 éves Landauer hintó bűvöli el a közönséget. Az érdeklődők megismerkedhetnek majd a Hortobágy Örökös Pásztoraival, és testközelből láthatják az állataikat – írta meg a Haon.

Az első Kihajtási Ünnepet éppen húsz éve rendezték meg, de azóta is változatlan a cél: megmutatni a puszta pásztorkultúrájához kapcsolódó értékeket

– tudatta Torbik Ákos, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. projekt és marketing osztályvezetője. Elmondta, hogy idén 30 éve alapított cégük fő tevékenységének, a legelőre alapozott pásztorkodó állattartásának velejárója a hagyományos foglalkozás őrzése, ma is több mint 50 pásztoruk van.

A tényleges kihajtás mindig Szent György napja körül történt, a legelő és az élőhelyek állapotának, az időjárásnak a függvényében. Idén sincs ez másként, jövő héten megkezdődik a nóniuszok, rackák, magyar merinó juhok, szürke marhák és házi bivalyok kiterelése téli szálláshelyükről a nyári legelőkre

– mondta el az eseményről tartott sajtótájékoztatón Torbik Ákos.

A rendezvény idei meghívott vendége a Tokaj-Hegyaljai történelmi borvidék lesz, melynek képviselői elhozzák finom portékáikat. A zöld játszóházba az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület érkezik. Ott lesz a Herman Ottó Intézet és a Debreceni Egyetem nemrég alakult Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutató Központja, valamint a gyerekek örömére a Vojtina Bábszínház a gólyalábasaival.

„Vármegye kóstolgató” – vármegyei ízek utcája néven egy új színfolt jelenik meg a 2024-es Kihajtási Ünnepen. Mint arról Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke beszámolt, meghívták az önkormányzatokat, s igen népszerűnek bizonyult az ötlet: 17 település összesen 29 tájjellegű ételét hozza el, köztük álmosdi tormalevélbe töltött töltikét, bojti rózsás csörögét, furtai káposztás murgyét, vagy mikepércsi rongyos fickót, egyúttal gasztronómiai kitekintést is adva a vármegye hagyományos konyhájára.

Valamennyi finomságból 50-50 adag jut kóstolásra. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázata keretében valósítják meg a programot, beleillesztve Csík János és a Mezzo Zenekar koncertjét is 16 órától.

Kapcsolódó
Szédületes fotókon a hortobágyi szürkemarhák kihajtása
Az utolsó reggelét töltötte téli szállásán a papegyházi gulya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik