Virágzó vidékünk

Jelentős építési szigorításról döntött egy balatoni város

Facebook / Fabó Péter
Facebook / Fabó Péter

Balatonalmádi polgármestere a közösségi médiában tette közzé, hogy az észak-balatoni város szigorítja a helyi építési szabályzatát, szúrta ki az Economx. Fabó Péter a Facebookon közzétett posztjában úgy fogalmazott, hogy a város életében ez az egyik legjelentősebb szigorítás.

 A rendelet módosításának célja az volt, hogy kertvárosias lakóterületi övezetben korlátozni tudjuk a kialakítható önálló rendeltetési egységek számát. A korábbi négy lakóegység helyett alap esetben már csak egy önálló rendeltetési egység kialakítására lesz lehetőség

– közölte.

Az indoklás szerint a városvezetőség ezzel igyekszik gátat szabni a telepszerű, befektetési célú építési beruházásoknak, amelyek mind infrastrukturálisan, mind környezeti szempontból aránytalan terhet rónak az érintett városrészekre.

A polgármester megjegyezte, hogy a HÉSZ (helyi építési szabályzat) módosítása a közhiedelemmel ellentétben nem az önkormányzat kénye-kedve szerint történik. Magasabb szintű jogszabályok, valamint több hatóság, államigazgatási szerv jelöli ki azokat a kereteket, amelyek között egy ilyen módosítás levezényelhető.

De szándék, az kell hozzá, és én ezt egy alapvető fontosságú kérdésnek tartottam.

– tette egyértelművé eltökéltségét Fabó Péter.

Az Exonomx cikkében emlékeztet, hogy az elmúlt években az északi parton Paloznakon, Dörgicsén és Szentantalfán is változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat, úgy határozva, hogy rendelettel szigorít a falukép és a táj védelme érdekében.

Balatonalmádi egyébként a közelmúltban tűzte ki céljául, hogy a színes lépcsők városa lesz.

Kapcsolódó
Különleges sírjelekre bukkantak a Balatonnál
Alig látszottak ki a földből a faragott keresztek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik