Virágzó vidékünk

Feloldották a pontytilalmat a Balatonnál

Pixabay
Pixabay
Csak a főmederre vonatkozik a felmentés.

Idén is feloldotta a ponty fajlagos tilalmi idejét a Balaton főmedrében a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Földművelésügyi Osztálya. Ugyanakkor nem vonatkozik a feloldás a Balaton befolyó vizeire, és a Kis-Balatonra sem – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A korábbi évektől eltérően „a fajlagos tilalmi időszak alóli felmentés kizárólag a Balaton tómedrére vonatkozik, a befolyó vizek teljes szakaszán a korlátozás továbbra is fennáll”, azaz a tilalmi időszakban pontyra horgászni kizárólag a Balaton tómedrében szabad.

A Balatonba folyó csatornák, patakok (és sédek) teljes hosszán, valamint a Zala-folyónak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozó szakaszain és a Kis-Balatonon az országosan elrendelt törvényi szabályozásnak megfelelően május 2. és május 31. között tilos megtartani a horogra akadó pontyokat.

A horgászrend 49. pontját a pontytilalom esetében is be kell tartani, azaz ahol a tilalom életben van, ott célzottan tilos pontyra horgászni, ha más fajra történő horgászat közben véletlenül ismétlődően tilalmas hal akad a horogra, a horgász köteles módszert és/vagy helyet változtatni.

Kapcsolódó
Pontyóriást fogtak a fonyódi szabadstrandon
Új hivatalos pontyrekord született a Balatonon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik