Virágzó vidékünk

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

A hazánk második legnagyobb tavát érintő új fejlesztés célja, hogy a kerékpározás területén maximális élményt nyújtson minden korosztálynak.

A Tisza-tó a hazai kerékpáros turizmus egyik fellegvára. Jól jelzi ezt, hogy kevesebb, mint egy év alatt már százezer kerékpáros használta az ottani kerékpárutakat. A megnövekedett kerékpáros forgalomra reagálva korábban kerékpárút-szakaszok újultak meg a tó körül, és egy új kerékpáros hídrendszer is épült.

A tó körüli szolgáltatást az utóbbi években kalandtérkép, biciklis pihenők, mosdók, illetve egy tematikus, játszótérrel kiegészült családbarát megállóhely növelte tovább.

Az április 23-án átadott és üzembe helyezett két kerékpáros és gyalogos kishajó segítségével nemcsak a Tisza-tó teljes megkerülése, hanem akár már egy rövidebb szakasz körtúrás teljesítése is lehetővé válik, így az időseknek és a kisgyermekes családoknak sem kell lemondaniuk a Tisza-tavi kerékpározás élményéről.

A kishajók a tiszaderzsi, illetve a tiszanána-dinnyésháti kikötők között közlekednek, így a tavat akár többször megkerülők számára is alternatívát, változatosságot biztosít.

A kishajók létrejöttéhez a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) munkája mellett a tiszaderzsi és a tiszanánai önkormányzatok szoros együttműködésére is szükség volt. Ez az összefogás és a jövőbeni közös munka sok fejlesztést eredményezhet még a Tisza-tó számára.

A projekt részeként a kerékpáros útvonalak mentén számos információs és útirányjelző táblát helyeznek ki, bemutatva a Tisza-tó és környékének értékeit, segítve a turisták tájékozódását.

Kapcsolódó
Csodálatos látvány a különleges virágmező a Tisza-tavon
A tó sarudi oldalán Európa egyik legjelentősebb tündérfátyol-mezeje található.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik