Virágzó vidékünk

Két hét alatt megduplázta súlyát a szegedi vízilóbébi

facebook/szegedi vadaspark
facebook/szegedi vadaspark
Túlesett első orvosi vizsgálatán a Szegedi Vadaspark április 9-én született törpe vízilova, aki makk egészséges és szépen fejlődik.

A vizsgálatokat végző állatorvos, Szőke István megállapította, hogy a hím borjú bő két hét alatt 5–7 kilóról 12,5 kilósra nőtt, egészséges, és már kifejezetten erős. Megfogni is csak egy törülköző segítségével tudták, részben azért, mert bőre védelme érdekében egy különleges, olajos nedvet választ ki, amely az élősködőktől is megóvja – számolt be az eseményről a Szegeder.

Veprik Róbert igazgató a helyszíni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Tigi és Chippo, a két törpe víziló 2008-ban állt párba a Szegedi Vadasparkban, miután az állatkert csatlakozott az európai fajmentő tenyészprogamhoz. Tigi első utódját 2011-ben hozta világra, április elején pedig már negyedik borjújának adott életet.

A fajmentő programot vezető bázeli állatkert a borjú féléves kora körül ad ajánlatot arra, hogy – a genetikai sokféleség megőrzése érdekében – melyik európai intézmény lenne ideális a hím elhelyezésére. Ezt követően várhatóan másfél éves koráig gondozzák majd Szegeden a borjút.

A törpe víziló neve ellenére nem számít kis méretű emlősnek, a kifejletten 160–275 kilós állatok legfeljebb rokonaikhoz, az akár másfél tonnás nílusi vízilovakhoz képest tűnnek apróbbnak. Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben és mocsaraiban élnek, kevésbé kötődnek a vízhez, mint a nílusi vízilovak. Ennek ellenére még mindig sokkal inkább alkalmazkodtak a vízi életmódhoz mint az összes többi párosujjú patás, például fülükben és orrlyukaikban erős, izmos szelepek vannak, melyek lehetővé teszik a víz alá merülést.

Jelenleg – élőhelyének pusztulása és az orrvadászat miatt – veszélyeztetett fajnak számít, mindössze 2000–2500 kifejlett egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján. Európai állatkertekben 125 egyedet gondoznak az állatkertek nemzetközi adatbázisa (ZIMS) szerint.

Kapcsolódó
Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban
A jövevény az állatkertben gondozott pár, Tigi és Chipo harmadik borja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik